Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VIDEO Z HAVÁRIE: Kamionista dostal za zrážku s vlakom 8,5 roka väzenia

Záber z bezpečnostnej kamery v momente, kedy vlak narazil do kamióna. Foto: Facebook Českej televízie

Poliak Slawomir Wojiciech Sondaj vošiel minulý rok na prejazd v obci Studánka v čas, keď už viac ako 30 sekúnd svietila na semafore červená.

Bratislava/Nový Jičín 24. februára (Teraz.sk/TASR) - Poľský vodič kamiónu, ktorý je zodpovedný za zrážku s vlakom, dostal osem a pol roka väzenia a desaťročný zákaz vedenia motorového vozidla. Rozhodol český súd. Informuje Česká televízia na svojom webe.

Poliak Slawomir Sondaj vošiel minulý rok na prejazd v obci Studánka v čase, keď už viac ako 30 sekúnd svietila na semafore červená. Krátko po tom do neho vo vysokej rýchlosti vrazilo pendolino. Vodič viezol náklad plechov z Poľska do Maďarska. Na koľajniciach ho uväznili závory. Vlak do kamióna narazil v rýchlosti až 160 km/h. Materiálne škody boli vyčíslené na približne 150 miliónov korún.

Pri nehode zomreli traja ľudia a desiatky ďalších bolo zranených.

"Poľský vodič si vypočul rozsudok s kamennou tvárou. Za celú dobu neprejavil žiadne emócie," popisuje situáciu na súde redaktor ČT Pavel Navrátil. Poliakovi pritom hrozilo až desať rokov väzenia.

Prokurátor Aleš Boháč vo svojej záverečnej reči uviedol, že nechápe, ako Sondaj v Poľsku získal vodičský preukaz.

"Podľa môjho názoru zlyhali aj poľské orgány. Za posledné štyri roky má obžalovaný len v Poľsku devätnásť záznamov, vrátane dvoch nehôd. Čo viac sa muselo stať, aby sa vybodoval a prišiel o vodičák?" opýtal sa Boháč. Na záver prokurátor navrhoval Sondajovi trest osem a štvrť roka väzenia, prípadne deväť rokov.

Rušňovodič Jan Černý, ktorý stačil znížiť rýchlosť súpravy zo 160 na 142 kilometrov za hodinu, prišiel o ľavú nohu a stále sa má viacero vážnych zdravotných ťažkostí.

Kamery zachytily srážku kamionu s pendolinem ve Studénce

U soudu s řidičem kamionu, který způsobil loňskou tragickou nehodu ve Studénce, se promítaly i kamerové záznamy nehody. Více informací v článku http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1673374-cerveneho-svetla-jsem-si-nevsiml-haji-se-ridic-jenz-zavinil-srazku-s-vlakemFOR THE ENGLISH READERS: Three people died in a train accident in July 2015 > www.ceskenoviny.cz/zpravy/polish-lorry-driver-remanded-in-czech-custody-over-rail-accident/1241023

Posted by ČT24 on Wednesday, January 27, 2016