Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Videosummit EÚ je zameraný na očkovanie, ale aj na vzťahy s Ruskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na videosummite sa neočakávajú okamžité a zásadné zmeny diplomatickej stratégie voči obom krajinám.

Brusel 25. marca (TASR) - Prezidenti a premiéri členských krajín EÚ sa nakoniec nestretnú osobne na pravidelnom marcovom summite, ale vzhľadom na zhoršenie epidemiologickej situácie v Belgicku budú ich dvojdňové rokovania opäť vo forme videokonferencie. Hlavnými témami rokovaní, ktoré začínajú vo štvrtok popoludní, budú očkovacie kampane proti koronavírusu, ale aj vzťahy s Ruskom a Tureckom.

Šéfovia štátov a vlád sa pokúsia hľadať východiská zo situácie, keď krajiny EÚ zápasia s nedostatočným počtom vakcín proti chorobe COVID-19 a pandémia v podobe nových mutácií vírusu sa nanovo šíri v niektorých členských štátoch, najmä v Belgicku, Francúzsku či Holandsku.

"Našou prioritou je urýchliť očkovacie kampane," uviedol predseda Európskej rady Charles Michel v pozývacom liste pre lídrov 27-člennej Únie.

Očkovacia kampaň v krajinách EÚ napreduje oveľa pomalšie než v Británii či Spojených štátoch. A zároveň niektoré krajiny vzhľadom na nové mutácie vírusu sprísňujú krízové opatrenia v snahe zastaviť tretiu pandemickú vlnu.

Európska komisia (EK) v stredu, deň pred diskusiami lídrov na najvyššej úrovni, posilnila svoj systém registrácie vakcín v rámci eurobloku a rozšírila aj kritériá pre zákaz vývozu vakcín proti covidu mimo hraníc Únie. To však vzbudilo obavy v krajinách ako Belgicko a Írsko, pretože tento zákaz mieri aj na Spojené kráľovstvo, ktoré je hlavným príjemcom vakcín vyrobených v EÚ. Íri a Belgičania už vyjadrili obavy, či takáto blokáda nebude mať bumerangový efekt a nejakými odvetnými opatreniami nepoškodí ich záujmy.

Diskusie lídrov EÚ zamerané na koronakrízu sa budú týkať aj návrhu Európskej komisie na zavedenie digitálnych zelených preukazov, takzvaných COVID pasov, ktoré by mali uľahčiť Európanom bezpečné cestovanie v rámci EÚ.

V politickej oblasti budú na programe vzťahy EÚ s Tureckom a Ruskom. Kontakty s Ankarou sa v poslednom období zlepšili - hovorí sa dokonca o možnej oficiálnej návšteve šéfky eurokomisie alebo predsedu Európskej rady v Turecku. Na druhej strane sa však zhoršili vzťahy s Moskvou, čo malo aj podobu zavedenia individuálnych sankcií voči občanom Ruska, ktorí sa podieľali na zhoršení situácie v oblasti ľudských práv a právneho štátu.

Podľa viacerých diplomatických zdrojov z prostredia EÚ sa však na videosummite neočakávajú okamžité a zásadné zmeny diplomatickej stratégie voči obom krajinám.