Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Videozáznam dokazuje, že juhokórejská loď zamerala japonské lietadlo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zameranie radarom je považované za nepriateľský čin a Japonsko preto proti tomuto incidentu, ktorý sa stal na pobreží prefektúry Išikawa v strednej časti krajiny, namieta.

Tokio 28. decembra (TASR) - Japonsko v piatok uverejnilo videozáznam, ktorý má dokázať, že juhokórejská vojnová loď nasmerovala svoj radarový zameriavač streľby (FCR) na japonské bojové lietadlo. Informovala o tom agentúra AP.

Japonské ministerstvo obrany tvrdí, že juhokórejská bojová loď minulý štvrtok (2O.12.) zamerala svoj rádiolokátor pre riadenie streľby na hliadkujúce lietadlo japonských námorných síl, napísal webový portál čínskeho denníka Global Times.

Ministerstvo v piatok na svojej webovej stránke uverejnilo 13-minútové video, na ktorom posádka lietadla žiada loď o vysvetlenie. Odpoveď však nedostala.

Zameranie radarom je považované za nepriateľský čin a Japonsko preto proti tomuto incidentu, ktorý sa stal na pobreží prefektúry Išikawa v strednej časti krajiny, namieta.

Juhokórejské ministerstvo obrany v piatok vyjadrilo "hlbokú ľútosť a znepokojenie" nad zverejnením videozáznamu a obvinilo Tokio zo šírenia zavádzajúcich faktov, napísala agentúra AFP. Soul tvrdí, že loď použila optický kamerový systém pri záchrane severokórejskej rybárskej lode.

Udalosť zvýšila prehlbujúce sa napätie medzi Soulom a Tokiom. Vzťahy medzi týmito dvoma krajinami komplikujú aj nezhody siahajúce do obdobia druhej svetovej vojny. Medzi ne patrí otázka odškodnenia juhokórejských obetí sexuálneho zotročovania či nútenej práce, ktorú využívalo Japonsko.