Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Päť svetových veľmocí potvrdilo odhodlanie zachovať dohodu s Iránom

Šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Federica Mogheriniová povedala novinárom, že ministri zahraničných vecí Nemecka, Británie, Francúzska, Ruska a Číny potvrdili svoje záväzky, čo sa týka jadrovej dohody z roku 2015. Foto: TASR/AP

Podľa Mogheriniovej účastníci vyslovili presvedčenie, že hospodárska spolupráca pomôže uchovať jadrovú dohodu s Iránom a dohodli sa na rozvíjaní ekonomických vzťahov s Teheránom.

Viedeň 6. júla (TASR) - Predstavitelia piatich svetových veľmocí sa dohodli v piatok vo Viedni s Iránom, že s ním budú aj naďalej rokovať a ponechajú mu možnosť vyvážať plyn a ropu. Urobili tak v snahe uchovať pri živote jadrovú dohodu s Teheránom aj napriek tomu, že od nej Spojené štáty odstúpili, informovala agentúra AP.

Šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Federica Mogheriniová povedala novinárom, že ministri zahraničných vecí Nemecka, Británie, Francúzska, Ruska a Číny potvrdili svoje záväzky, čo sa týka jadrovej dohody z roku 2015, "ktorá je v bezpečnostnom záujme všetkých".

Podľa Mogheriniovej účastníci vyslovili presvedčenie, že hospodárska spolupráca pomôže uchovať jadrovú dohodu s Iránom a dohodli sa na rozvíjaní ekonomických vzťahov s Teheránom.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf uviedol, že stretnutie vo Viedni bolo krokom vpred, avšak Teherán sa musí rozhodnúť, či bude aj naďalej dodržiavať dohodu. "Chceme sa držať jadrovej dohody, ale konečné rozhodnutie prijme Teherán," konštatoval Zaríf.

Na základe jadrovej dohody Irán súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu, čo má zabezpečiť, že nebude v budúcnosti zneužitý na výrobu jadrovej zbrane. Západné štáty výmenou za to stiahli svoje sankčné opatrenia uvalené voči Teheránu. Spojené štáty od jadrovej dohody odstúpili v máji tohto roku.