Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V sobotu otvoria na Radničnom námestí najväčši viedenský vianočný trh

Foto: TASR/Vladimír Benko
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zvláštna atmosféra nikdy nechýba vianočnému trhu pri zámku Schönbrunn. Od 23. novembra si tu záujemcovia budú môcť kúpiť vianočné ozdoby alebo jasličky s figúrkami.

Viedeň 14. novembra (TASR) - Do Viedne už čoskoro prídu Vianoce: v sobotu otvoria na Radničnom námestí (Rathausplatz) najväčší vianočný trh v rakúskom hlavnom meste - Čaro adventu. Informovala o tom dnes agentúra APA.

Na hlavnom viedenskom vianočnom trhu (Christkindlmarkt) budú mať návštevníci k dispozícii 148 stánkov. Slávnostnú svetelnú vianočnú výzdobu Viedne rozsvieti primátor Michael Häupl a štajerský krajinský hajtman Franz Voves.

Už v piatok sa začína punčová sezóna v mestskej časti Spittelberg v siedmom viedenskom obvode. Celkovo bude tohto roku vo Viedni 21 vianočných trhov, na ktorých si návštevníci môžu vybrať z ponuky 1131 stánkov. Pribudli i nové miesta s vianočnými trhmi.

V sobotu sa otvára vianočný trh na Štefanskom námestí (Stephansplatz) pod mottom "hĺbavo, tradične a inak", ktorý má svojský koncept svetelnej výzdoby i podoby stánkov. Mal by ponúkať "vysokokvalitné, zušľachtené a v Rakúsku zhotovené výrobky".

Premiéru bude mať aj vianočný trh priamo pri trhovisku Naschmarkt, ktorý sa začína 29. novembra. V 12 stánkoch tu budú ponúkať tovar a nápoje, ktoré by nemali konkurovať ponuke na trhovisku. Deti dostanú možnosť pripraviť si punč bez alkoholu.

Vo Viedni nebudú chýbať tradičné "vianočné dedinky" ani v areáli Viedenskej univerzity (Altes AKH), na Námestí Márie Terézie a pri zámku Belvedere.

Viedenčania majú veľmi radi vianočný trh v mestskej časti Spittelberg, kde budú stánky pri romantických fasádach domov z obdobia biedermeieru (neskorý klasicizmus). Predajcovia ponúknu i keramiku, ručne vyrobené umelecké výrobky či šperky. Vďaka bábkovému divadlu si na svoje prídu aj deti.

Zvláštna atmosféra nikdy nechýba vianočnému trhu pri zámku Schönbrunn. Od 23. novembra si tu záujemcovia budú môcť kúpiť vianočné ozdoby alebo jasličky s figúrkami. Pre deti bude pripravená vianočná dielňa, kde si zhotovia kvetinové aranžmán, sviece či drevené štítky. Do programu organizátori zaradili vystúpenia speváckych zborov a dychoviek.

Dolné Rakúsko ponúkne približne 300 vianočných trhov, skrásnie aj zámok Hof

Približne 300 vianočných trhov spestrí predvianočné čakanie v Dolnom Rakúsku, pričom v ponuke je všetko - od výrobkov umeleckých remesiel cez vystúpenia dychoviek z kostolných veží až po mikulášske sprievody. Najmenších potešia dielne na majstrovanie a výrobu pečiva. Informovala o tom dnes tlačová agentúra APA.

V záhradnom parku Kittenberské záhrady snov (Kittenberger Erlebnisgärten) v lokalite Schiltern pri meste Langenlois začali s adventom už 9. novembra. Na návštevníkov čaká 40 tematických záhradných scenérií vo vianočnom šate - ozdobuje ich 100.000 žiaroviek, záhradných košov na oheň a fakieľ.

V kláštore Stift Zwettl nájdu milovníci medovníkov adventnú výstavu, ktorú otvorili 12. novembra a ktorá potrvá do 18. decembra. Zároveň môžu návštevníci vidieť najkrajšie európske perníkové domčeky.

Stredoveké mesto Eggenburg pozýva 23. a 24. novembra na adventný trh pod mottom Oheň a plameň, kde budú ukážky historických remesiel, ručné práce i dekoratívny materiál na adventné vence a vianočné stromčeky. O pohodu ľudí sa postarajú klobásky, pečené jablká, placky a klasické vianočné nápoje.

"Vianočná dedinka" na zámku Hof na Moravskom poli (okres Gänserndorf) čaká na návštevníkov od 23.-24. novembra do 22. decembra. Okrem približne 100 stánkov sa dá tento rok obdivovať aj najväčšia európska výstava papierových jasličiek s približne 200 exponátmi. Okrem toho bude pri prehliadke zámku možné vidieť, ako Vianoce oslavovala cisárska rodina.