Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ľudia pomáhajúci pri záplavách v Rakúsku dostali pivo zadarmo

Foto: TASR/AP

Podľa rakúskej stanice ORF by sa hladina Dunaja mohla udržiavať na maxime ešte asi osem hodín.

Viedeň 4. júna (TASR) - Rakúsky pivovar ponúkol originálnu pomoc pri povodniach a poskytol pivo zadarmo pre všetkých, ktorí bojujú s počasím.

V oblastiach postihnutých záplavami dostali majitelia pohostinstiev, stanovištia hasičov a armády po 100 litroch alkoholického aj nealkoholického piva. Donášku mali rozdeliť ľuďom, zápasiacim s vodným živlom, uviedla agentúra DPA.

Pomoc ponúkli v Rakúsku aj mnohé ďalšie firmy. Jedna obchodná sieť zabezpečila zadarmo ochranné vrecia a vrecia s pieskom, dodávateľ elektroniky dal zľavy a banky lákali osobitnými podmienkami pôžičiek.

Rakúsko straší Dunaj

V mnohých častiach Rakúska dnes ľudia s obavami očakávali dosiahnutie vrcholu hladiny Dunaja. V Hornom a Dolnom Rakúsku hladina ešte popoludní stúpala a dosiahla podobné hodnoty ako pri storočnej vode v roku 2002.

Nebolo jasné, či prenosné ochranné steny a hrádze vydržia, bola to hra o centimetre. Na mnohých miestach ľudia posilňovali násypy a hrádze vrecami s pieskom. Dvaja ľudia už v Rakúsku zahynuli, dvaja sú stále nezvestní, informovala tlačová agentúra DPA.

V Rakúsku zaznela kritika na Nemecko, kde vraj pri prognózach vysokú vodu podcenili. Hornorakúsky hajtman Josef Pühringer sa posťažoval, že sú ohľadom predpovedí závislí na susednej krajine. "Situáciu, ktorú máme v Passau, v Bavorsku nepredpovedali," povedal Pühringer a dodal, že sa budú snažiť o zlepšenie.

Podľa rakúskej stanice ORF by sa hladina Dunaja mohla udržiavať na maxime ešte osem hodín, alebo dlhšie - čo je zaťažkávacia skúška pre hrádze a steny. Okrem toho sa ľudia obávajú, že prúdom unášané predmety by mohli poškodiť múry. Hydrologická služba Horného Rakúska uviedla, že zmiernenie situácie ešte dlho nie je vo výhľade.

Hraničný priechod Berg do Rakúska dnes večer zatvoria


Rakúska polícia dnes večer o 20.00 h pre povodne obojsmerne uzatvorí bývalý hraničný priechod so Slovenskom Berg. TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.

Polícia preto odporúča motoristom cestujúcim do Rakúskej republiky, aby využili iný hraničný priechod.

Stovky ľudí museli v predchádzajúcich dňoch v Rakúsku zachraňovať pred povodňami a prišli o svoju existenciu. Hoci na západe krajiny sa stav vodných hladín znovu znižuje, mnohé časti Rakúska sú stále pod vodou. V nasadení sú desaťtisíce ľudí, ktorí pomáhajú zvládať situáciu.

V dolnorakúskych obciach bez celkovej ochrany pred veľkou vodou - ako sú Klosterneuburg, Melk a Emmersdorf - sa už voda dostala priamo do obcí.

Počas dnešného dňa bolo zložitá situácia aj v hornorakúskej oblasti Mühlviertel. Vo Waldingu sa ľudia zachraňovali na strechách domov, v susednom Feldkirchene museli množstvo domov evakuovať. Dunaj zaplavil obec Goldwörth, 250 ľudí zachraňovali vrtuľníkmi a na člnoch.

Mnohé cesty a železničné trate sú v Rakúsku zablokované, na Dunaji stále platí zákaz plavby. Záchranári sa sťažovali na zvedavcov, ktorí im komplikovali prácu.

Rakúska vláda prisľúbila pomoc obetiam záplav. Rakúsky kancelár Werner Faymann povedal, že prostriedky vo fonde pre katastrofy budú k dispozícii bez ohľadu na to, koľko peňazí bude treba.

Dolnorakúska obec Dürnstein je prístupná iba po železnici a pre pohotovostné vozidlá. Zásobovanie pitnou vodou je dočasne zastavené. Obec Stein sa pripravuje na evakuáciu pri stave 9,20 metra, dnes ráno tam mali 8,93 metra.

Dunaj v Dolnom Rakúsku by mal začať kulminovať dnes popoludní na úrovni 10,9 m, ktorú zrejme dosiahne na meracej stanici Kienstock v údolí Wachau. Je to hodnota, ktorú dosiahol pri ničivých povodniach v auguste 2002. Krátko po 08.00 h tam namerali 10,62 metra.

Veľká voda berie most vo Viedni
Foto: TASR/AP

Vo Viedni už očakávajú záplavy


Hladina Dunaja vo Viedni neustále stúpa. Príslušné oddelenie viedenského magistrátu očakáva, hodnoty dosiahnuté počas povodní v roku 2002 prekročí veľtok v najbližších 24-48 hodinách.

Pri povodni v roku 2002 dosiahol Dunaj vo Viedni prietok 10.300 metrov kubických za sekundu (bežný prietok je 2000 metrov kubických za sekundu). Podľa prognóz by v Korneuburgu mohla byť dosiahnutá výška hladiny 8,03 metra pri prietoku 10.900 metrov kubických za sekundu. Protipovodňové zábrany zvládnu prietok až 14.000 metrov kubických za sekundu.

Situácia v rakúskej metropole je zatiaľ pokojná, hoci niektoré oblasti ležiace priamo pri Dunaji, ako prístavy Lobau a Albern či Copa Cagrana a Sunken City na Dunajskom ostrove, sú už pod vodou. Na niektorých miestach vystúpil z brehov aj Dunajský kanál.

Na Dunaji pri Amstettene zachránili päť ľudí z prevráteného člna




Dramatická záchranná akcia sa dnes uskutočnila na Dunaji v Dolnom Rakúsku, kde zachránili päť ľudí - poľovníkov a hasičov - po tom, ako sa s nimi prevrátil motorový čln v okrese Amstetten.

Nehodu videl jeden hasič na brehu, ktorý zalarmoval záchranárov. Päticu ľudí zachraňovali pomocou vrtuľníka rakúskej armády a helikoptéry prvej pomoci Christophorus 15, hasiči vyrazili na piatich člnoch.

Nešťastie sa stalo práve v čase, keď sa na zabezpečenie hrádze pri Wallsee zhadzovali vrecia, ktoré mali hrádzu zastabilizovať a uchrániť pred veľkou vodou, čo sa podarilo, uviedla tlačová agentúra APA.

Ako povedal jeden zo zachránených hasičov, neveril, že sa z Dunaja s vysokou hladinou vody dostane živý, voda bola totiž studená a prúd bol silný. Zachránení muži boli podchladení.

Vysoká voda dnes zabránila aj otvoreniu výstavy nemeckého umelca Tima Eitela v múzeu Essl v dolnorakúskom Klosterneuburgu. Naplánovanú vernisáž zrušili a múzeum z bezpečnostných dôvodov zatvorili, hoci zatiaľ nie je postihnuté záplavami. Voda Dunaja však už zaplavila časti Klosterneuburgu, informovala agentúra DPA.