Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Viedenská filharmónia posmrtne odobrala pocty nacistickým pohlavárom

Viedenskí filharmonici sa tak postupne poddávajú verejnému tlaku ohľadom odtajnenia svojich aktivít počas obdobia druhej svetovej vojny, píše agentúra Reuters.

Viedeň 21. decembra (TASR) - Viedenský filharmonický orchester posmrtne odobral šiestim bývalým vysokým nacistickým pohlavárom ocenenia, ktoré im toto rakúske hudobné teleso udelilo v minulosti. Pre agentúru AP to v piatok uviedol nemenovaný člen orchestra.

Údaj potvrdil aj historik Oliver Rathkolb, ktorý tento rok viedol výskum zameraný na dokumentovanie blízkej spolupráce filharmonického orchestra s nacistickým ministrom propagandy Josephom Goebbelsom, ako aj inými poprednými Hitlerovými pobočníkmi po pripojení Rakúska k tretej ríši v roku 1938.

Hlasovanie o odobratí ocenení prebehlo na výročnom stretnutí orchestra, ktoré sa konalo 23. októbra, výsledok však bezprostredne nezverejnili. Podľa Rathkolba, ktorý je profesorom moderných dejín na Viedenskej univerzite, súbor jednohlasne schválil dodatočné odobratie čestných prsteňov a medailí nacistickým pohlavárom.

Viedenskí filharmonici sa tak postupne poddávajú verejnému tlaku ohľadom odtajnenia svojich aktivít počas obdobia druhej svetovej vojny, píše agentúra Reuters. V roku 1942 bola zhruba polovica členov súboru v nacistickej strane, pričom 13 hudobníkov židovského pôvodu z neho muselo odísť.

Pohlavármi zbavenými pôct sú: Baldur von Schirach, viedenský guvernér v rokoch 1940-1945; Arthur Seyss-Inquart, komisár obsadeného Rakúska; Friedrich Rainer, guvernér Korutánska a Salzburgu; Albert Reitter, veliteľ jednotiek SS; Hanns Blaschke, starosta Viedne v rokoch 1943-1945; a Rudolf Toepfer, riaditeľ ríšskych dráh.