Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Viedenské múzeum otvára výstavu o nacistickej umeleckej politike

Členovia Interpolu ukazujú kufrík so svastikami, ktorý obsahuje harmoniky pre deti. V skrytej miestnosti v dome v blízkosti hlavného mesta Argentíny polícia objavila 8. júna najväčšiu zbierku nacistických artefaktov v histórii krajiny. Úrady sa domnievajú, že sú to originály, ktoré patrili vysoko postaveným nacistom v Nemecku počas druhej svetovej vojny. Foto: TASR/AP

Členstvo v tejto organizácii bolo podmienkou pre akúkoľvek umeleckú činnosť.

Viedeň 14. októbra (TASR) - Pohľad na politické mocenské štruktúry a postoje umelcov počas nacizmu ponúka od štvrtka nová výstava vo Viedenskom múzeu (MUSA) s názvom V línii: národnosocialistická umelecká politika vo Viedni. Informovala o tom na svojej webstránke stanica ORF.

Po anšluse, čiže anexii Rakúska nacistictickým Nemeckom z 12. marca 1938, vtedajší režim násilne rozpustil všetky umelecké spolky a kontrolu nad nimi prevzala Ríšska komora pre výtvarné umenia (RdbK), uvádza sa na internetovej stránke múzea. V období národného socializmu medzi jej členov patrilo približne 3000 viedenských umelcov.

Členstvo v tejto organizácii bolo podmienkou pre akúkoľvek umeleckú činnosť. Osoby židovského pôvodu, iného politického zmýšľania či príslušníci umeleckej avantgardy však k nej prístup nemali. Väčšina z nich čelila prenasledovaniu a preto sa museli uchýliť do exilu. Mnohí boli usmrtení v koncentračných táboroch.

Múzeum v rakúskej metropole sa po prvý raz za takmer tri desaťročia opäť pozrelo na problematické zbierkové predmety odložené v depozitároch, ako aj na podmienky, za akých vznikli. Niekoľkoročný výskum spisov umelcov uložených v archíve RdbK viedli kurátorky Ingrid Holzschuhová a Sabine Plakolmová-Forsthuberová.

Kultúrnohistorickým prístupom výstava prostredníctvom plagátov a fotografií približuje nacistické propagandistické výstavy a rôznymi dokumentmi ukazuje fungovanie vtedajších štátnych zákaziek či niekdajšiu "viedenskú módu". Obsahuje i zoznam umelcov "s talentom od Boha", ktorý v roku 1944 zostavili Adolf Hitler a nacistický minister propagandy Joseph Goebbels. Ten zahŕňa 378 mien z oblasti architektúry, literatúry, hudby a divadla vrátane 18 rakúskych výtvarníkov a architektov. Návštevníci si môžu navyše v dátovej banke vyhľadávať informácie zo spisov členov ríšskej komory, ktoré sú zverejnené po prvý raz.