Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Viedenskí penzisti si v domove dôchodcov sami varia pivo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hoci nikto z dôchodcov pivo v produktívnom veku nevaril, ich pivo sa v bufetoch domovov dôchodcov po celej rakúskej metropole veľmi rýchlo vypredáva.

Viedeň 27. júla (TASR) - Skupina rakúskych penzistov sa raz týždenne stretáva, aby spoločne uvarila novú várku hipsterského piva. Vo viedenských domovoch dôchodcov sa produkcia týchto seniorov už stala pojmom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Obyvatelia domova dôchodcov v Atzgersdorfe v 23. viedenskom okrese sa pustili do varenia remeselného piva "Opa" a "Oma" (Babka a Dedko) pred dvoma rokmi. Prvotným cieľom bolo, aby si rozšírili svoje každodenné aktivity. Christoph Gruber z organizácie Domy na bývanie vysvetľuje: "Varenie piva je ďalšie zmysluplné zamestnanie, kde si obyvatelia trénujú jemnú motoriku, kde si trénujú mozog."

Pivo sa varí podľa viedenskej receptúry z roku 1841 a používajú sa pritom iba domáce suroviny. Produkciu teraz rozšírili o svetlý ležiak "Hellmut" a "Hellga". Nemecká slovná hračka sa pohráva s označením svetlého piva "helles".

Skupina sládkov-amatérov vždy vo štvrtok ráno v minipivovare uvarí 50 litrov piva, čo je asi 150 fliaš. Ako obeť vlastného úspechu majú problém držať krok s dopytom.

"Stretávame sa, rozprávame sa o tom (pive), robíme si z toho žarty a takto vždy plynie ďalší pekný deň," povedal 87-ročný Rupert Jaksch agentúre AFP.

"Veľmi mi chutí, pretože je mierne sladké. Rada sa zamestnávam, nezáleží na tom, čím,“ povedala 88-ročná Ingeborg Zellerová pri lepení originálnych etikiet na fľaše.

Hoci nikto z dôchodcov pivo v produktívnom veku nevaril, ich pivo sa v bufetoch domovov dôchodcov po celej rakúskej metropole veľmi rýchlo vypredáva.