Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vietnam prepustil z väzenia a vyhostil do Nemecka dvoch disidentov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oboch prepustených disidentov uznali v apríli na súde v Hanoji za vinných z pokusu o zvrhnutie komunistického režimu, za čo dostal Dai trest 15 rokov a Ha deväť rokov väzenia.

Hanoj 8. júna (TASR) - Vietnam prepustil predčasne z väzenia známeho právnika Nguyen Van Daia a ďalšieho disidenta, ktorých poslali do Nemecka. S odvolaním sa na piatkové vyjadrenie skupiny prodemokratických aktivistov o tom informovali agentúry AP a DPA.

Skupina Bratstvo za demokraciu na sociálnej sieti uviedla, že Nguyen Van Dai, ktorého sprevádzala manželka Vu Minh Khanh, a Le Thu Ha dorazili v piatok ráno do Frankfurtu nad Mohanom.

Dai (49) bol spoluzakladateľom Bratstva za demokraciu - vo Vietname zakázanej skupiny, ktorá vyzýva na demokratické reformy v tomto komunistickom štáte jednej strany.

Oboch prepustených disidentov uznali v apríli na súde v Hanoji za vinných z pokusu o zvrhnutie komunistického režimu, za čo dostal Dai trest 15 rokov a Ha deväť rokov väzenia. Spolu s nimi odsúdili aj ďalších štyroch obžalovaných na 7-11 rokov. Išlo o najtvrdšie tresty vynesené vo Vietname za posledné roky.

Prípad vyvolal medzinárodnú pozornosť. Európska únia kritizovala tento rozsudok voči šiestim prodemokratickým aktivistom ako "priame porušenie" medzinárodných záväzkov Vietnamu v oblasti dodržiavania ľudských práv. Vláda USA vyzvala Vietnam na prepustenie týchto aktivistov i všetkých "väzňov svedomia".