Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Učiteľku, vodiča a ďalšiu pracovníčku odsúdili za smrť žiaka

Ilustračné foto Foto: TASR

Prípad pobúril verejnosť vo Vietname, pričom mnohí obviňovali z Longovej smrti práve školu.

Hanoj 15. januára (TASR) - Súd vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj odsúdil v stredu dvoch zamestnancov autobusovej prepravnej spoločnosti a jednu učiteľku medzinárodnej školy za neúmyselné zabitie šesťročného žiaka. Informovala o tom agentúra DPA.

Le Hoang Longa, prváka na medzinárodnej škole Gateway International School v Hanoji, našli v auguste 2019 mŕtveho v školskom autobuse, kde zostal deväť hodín uväznený v spaľujúcej letnej horúčave.

Vodič autobusu, 54-ročný Doan Quy Phien, dostal trest 15 mesiacov väzenia. Päťdesiatpäťročnú ženu Nguyen Bich Quy, ktorá pracovala pre autobusovú prepravnú spoločnosť, poslal súd za mreže na dva roky.

Súd oboch odsúdil za zanedbanie povinností. Vo verdikte vysvetlil, že pracovníčka neskontrolovala, či všetci žiaci z autobusu vystúpili, a ani vodič neskontroloval vozidlo, kým zamkol dvere.

Učiteľka Nguyen Thi Thuy (29) dostala trest jeden rok väzenia za nedbalosť s vážnymi následkami a po odpykaní trestu bude mať aj rok trvajúci zákaz vyučovať.

Súd uviedol, že učiteľka neupozornila školu na neprítomného žiaka a ani sa neskontaktovala s chlapcovou rodinou, aby zistila, prečo chýba.

Prípad pobúril verejnosť vo Vietname, pričom mnohí obviňovali z Longovej smrti práve školu.