Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vietnam udelí amnestiu vyše 3000 väzňom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V posledných rokoch vystupuje vietnamská vláda ostro voči členom disentu a zatýka ich najmä v súvislosti so zverejňovaním kritických príspevkov na sociálnych sieťach.

Hanoj 31. augusta (TASR) – Vietnam v utorok – dva dni pred výročím svojej nezávislosti – oznámil, že udelí amnestiu viac ako 3000 väzňom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie tamojšieho námestníka ministra pre verejnú bezpečnosť Le Quoca Hunga.

Na slobodu majú byť predčasne prepustení okrem iného aj väzni odsúdení za korupciu, obchodovanie s drogami či iné trestné činy, pričom na príslušnom zozname figuruje aj 21 cudzincov.

Kancelária prezidenta Ngyuena Xuana Phuca uviedla, že ide o prvú amnestiu väzňov za štyri roky a dodala, že na slobodu ich začnú prepúšťať od stredy. Vo vietnamských väzniciach je podľa ministerstva pre verejnú bezpečnosť vyše 100.000 ľudí.

Námestník však odmietol povedať, koľko politických väzňov prepustia a zdôraznil, že „vo Vietname nie sú žiadni politickí väzni".

AFP ale pripomína, že podľa májových údajov ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) je v tejto komunistickej krajine vyše 130 politických väzňov, pričom je známe, že kritici vlády a disidenti sú tam vystavovaní tvrdým trestom.

Vietnam zakazuje všetky nezávislé médiá. Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zaradila túto krajinu vo svojom rebríčku slobody tlače pre rok 2020 na 175. miesto z celkovo 180 hodnotených krajín a územných celkov. V posledných rokoch vystupuje vietnamská vláda ostro voči členom disentu a zatýka ich najmä v súvislosti so zverejňovaním kritických príspevkov na sociálnych sieťach.