Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vietnam ukončil spoločenský odstup v Hočiminovom Meste a Hanoji

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Úrady 1. apríla mesiaca požiadali občanov, aby dodržiavali pravidlá spoločenského odstupu, čím prakticky celoštátne obmedzili pohyb obyvateľstva.

Hanoj 22. apríla (TASR) - Vietnamské úrady ukončili obmedzenia v sociálnej oblasti v Hočiminovom Meste a vo väčšine metropoly Hanoj, dvoch najväčších aglomeráciách tejto ázijskej krajiny. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Úrady 1. apríla mesiaca požiadali občanov, aby dodržiavali pravidlá spoločenského odstupu, čím prakticky celoštátne obmedzili pohyb obyvateľstva. Toto opatrenie malo platiť 15 dní. Vo vysoko rizikových lokalitách ako Hočminovo Mesto a Hanoj bolo predĺžené do 22. apríla.

Obyvatelia týchto miest, ak nepracovali v prevádzkach poskytujúcich základné služby, mohli vyjsť zo svojich domovov iba za účelom nevyhnutných úkonov, ako je nákup potravín či liekov.

Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc na zasadnutí vlády oznámil, že karanténne podmienky sa vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu zmiernia. Zdravotnícke úrady nezaznamenali počas uplynulých šiestich dní žiadne nové potvrdené prípady nákazy.

Zmiernenie nariadení znamená, že sa opäť otvoria reštaurácie aj prevádzky, ktoré nie sú nevyhnutné pre fungovanie spoločnosti. Niektoré preventívne opatrenia sa však budú uplatňovať naďalej - vrátane dodržiavania dvojmetrového odstupu na verejných priestranstvách. Zakázané zostáva aj zhromažďovanie viac než desiatich osôb. Za rizikové sú však stále označované dve štvrte Hanoja a dve provincie na severe krajiny.

Vietnam do stredy zaznamenal 268 prípadov nákazy novým typom koronavírusu, ochorenie COVID-19 si tam dosiaľ oficiálne nevyžiadalo žiadnu obeť.