Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vietnam začal očkovať, prednosť dostali zdravotníci v prvej línii

Lekárku očkuje zdravotná sestra vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca v Hanoji v pondelok 8. marca 2021. Foto: TASR/AP

Vietnam dosiaľ oficiálne zaznamenal 2512 prípadov nákazy a 35 úmrtí.

Hanoj 8. marca (TASR) - Vietnam začal v pondelok podávať vôbec prvé dávky vakcín proti ochoreniu COVID-19. Krajine sa predtým úspešne podarilo zvládnuť najnovší výskyt koronavírusovej nákazy. Informovali o tom tamojšie štátne médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Vakcínu od spoločnosti AstraZeneca dostali ako prví zdravotníci v prvej línii v zdravotníckych zariadeniach v Hanoji, Hočiminovom Meste a Hai Duongu - lokalite s najväčším počtom prípadov infekcie.

Lekár Vu Minh Dien, zástupca riaditeľa centra pre prevenciu pandémie a očkovanie v Hanojskej národnej nemocnici pre tropické choroby, povedal pre vietnamské médiá, že v prvej fáze očkovania dostane vakcínu 420 členov personálu. Prvoradí budú tí, ktorí sú v priamom kontakte s pacientmi s ochorením COVID-19 a zdravotníci poverení skríningom pacientov.

Vietnam dostal prvé vakcíny proti covidu 24. februára, keď na letisko Hočiminovho Mesta dorazilo 117.600 dávok vakcíny od firmy AstraZeneca. Z nich 33.000 doručili do spomínaného mesta Hai Duong.

Vietnam očakáva ďalších 1,3 milióna dávok vakcíny AstraZeneca v apríli; dostane ich v rámci medzinárodného programu COVAX.

Ďalšou uprednostnenou skupinou ľudí budú tí, čo žijú v ohniskách nákazy alebo blízko nich, príslušníci armády, policajti, učitelia, diplomati, pracovníci prisťahovaleckých orgánov a poskytovatelia základných služieb.

Predstavitelia vietnamského zdravotníctva schválili na núdzové použitie aj očkovaciu látku od firmy Moderna vyrobenú v USA a ruský Sputnik V.

Boj Vietnamu s koronavírusom je vnímaný ako úspešný príbeh a krajina má teraz zvládnutý aj najnovší výskyt prípadov - od 28. januára totiž potvrdila vyše 800 infikovaných.

Vietnam dosiaľ oficiálne zaznamenal 2512 prípadov nákazy a 35 úmrtí.