Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vietnam zakázal obchodovanie s voľne žijúcimi zvieratami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vedci totiž predpokladajú, že koronavírus SARS-CoV-2 prešiel na ľudí zo zvierat.

Hanoj 24. júla (TASR) - Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc vydal vo štvrtok nariadenie, ktoré s okamžitou platnosťou zakazuje obchodovanie s voľne žijúcimi živočíchmi. Cieľom tohto opatrenia je znížiť riziko vypuknutia nových vírusových pandémií, informovala agentúra Reuters.

Nariadenie zakazuje dovoz živých voľne žijúcich zvierat, ako aj produktov z nich, lov a obchodovanie s divými zvieratami vrátane online predaja a takisto ruší trhy, kde sa takéto živočíchy predávajú.

Ochranárske organizácie zaslali 14. februára vietnamskej vláde spoločný list, v ktorom ju vyzvali, aby "identifikovala a uzavrela trhy a iné miesta, kde sa nelegálne predávajú voľne žijúce zvieratá".

Vo Vietname prekvitá online obchodovanie s voľne žijúcimi zvieratami a krajina je významným odbytiskom nelegálnych produktov, ktoré sa z nich získavajú, ako napríklad šupín zo šupinavcov, slonoviny či rohov nosorožcov, ktoré sa využívajú v tradičnej ázijskej medicíne.

V súvislosti s koronavírusovou pandémiou avizovala zákaz obchodovania a konzumácie divých zvierat aj susedná Čína.

Vedci totiž predpokladajú, že koronavírus SARS-CoV-2 prešiel na ľudí zo zvierat. Prvé prípady nakazených osôb koncom roka 2019 totiž súviseli s trhom v stredočínskom meste Wu-chan v provincii Chu-pej, kde sa predávali netopiere, hady, cibetky či iné voľne žijúce zvieratá.