Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vietnam zavádza pokuty pre ľudí šíriacich falošné správy o COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Miestne úrady už predtým pokutovali stovky ľudí, ktorí podľa nich na internete zverejňovali takzvané fake news.

Hanoj 15. apríla (TASR) - Vo Vietname vstúpil v stredu do platnosti vládny výnos, ktorý zavádza pokuty za šírenie nepravdivých informácií na sociálnych médiách týkajúcich sa nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Miestne úrady už predtým pokutovali stovky ľudí, ktorí podľa nich na internete zverejňovali takzvané fake news. Návrh nového nariadenia, ktoré bolo vypracované vo februári, nahradí výnos z roku 2013, ktorý nepokrýval špecificky termín fake news.

Pokuta vo výške 10-20 miliónov dongov (približne 388-777 eur), čo predstavuje vo Vietname ekvivalent bežného troj- až šesťmesačného platu, bude udelená osobám, ktoré na sociálnych sieťach šíria klamlivé, nepravdivé, skreslené alebo hanlivé informácie.

V marci dostala pokutu napríklad žena v provincii Ha Tinh, ktorá na Facebooku nepravdivo uviedla, že koronavírus sa rozšíril v jej komunite.

Prvé prípady nákazy sa vo Vietname objavili v januári. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva odvtedy eviduje 267 nakazených, čo predstavuje v porovnaní s inými ázijskými krajinami nízke číslo. Úmrtia na COVID-19 Vietnam zatiaľ nehlásil.

Ľudskoprávne organizácie však poukazujú na to, že spomínaný návrh nevznikol len konkrétne pre pandémiu koronavírusu, ale pokrýva aj mnohé iné oblasti. Sankcie môžu napríklad postihnúť každého, kto šíri publikácie, ktoré sú zakázané, či štátne tajomstvá.