Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vietnamský premiér obvinil Peking z komplikovania situácie v Juhočíne

Premiér Vietnamu Nguyen Xuan Phuc, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nároky na ťažbu ropy a zemného plynu v Juhočínskom mori sú už dlhodobo zdrojom napätia vo vzťahoch medzi Vietnamom a Čínou.

Hanoj 21. októbra (TASR) - Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc obvinil v pondelok Čínu z toho, že komplikuje situáciu v sporných vodách Juhočínskeho mora, pričom zdôraznil, že Vietnam neurobí v prospech Pekingu nikdy žiadne územné ústupky. Informovala o tom agentúra DPA.

"Situácia v Juhočínskom mori sa v poslednej dobe skomplikovala," vyhlásil Nguyen pred takmer 500 poslancami vietnamského parlamentu pri príležitosti začiatku jeho ôsmej schôdze.

Dodal, že dôvodom tejto situácie sú "vážne narušenia vietnamských vôd (zo strany Číny), ktoré sú porušením medzinárodného práva, Deklarácie o správaní sa zmluvných strán v Juhočínskom mori (DOC), ako aj konsenzu na najvyššej úrovni (medzi Hanojom a Pekingom)".

"Naša strana a štát dlhodobo tvrdia, že sa nikdy nevzdáme toho, čo patrí k našej nezávislosti, suverenite a územnej celistvosti," zdôraznil Nguyen v prejave, ktorý vysielala aj štátna televízia.

Nároky na ťažbu ropy a zemného plynu v Juhočínskom mori sú už dlhodobo zdrojom napätia vo vzťahoch medzi Vietnamom a Čínou, pričom medzi oboma krajinami došlo v tejto súvislosti v rokoch 1974-88 k sérii násilných incidentov. Tie sa týkali najmä kontroly nad Spratlyho a Paracelskými ostrovmi.

V roku 2014 vyústili sinofóbne nálady vo Vietname do útokov na Číňanmi vlastnené továrne a podniky po tom, ako Čína umiestnila ropnú plošinu do Vietnamom nárokovaných sporných vôd.