Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vietor a dážď prekazili karnevaly v častiach Nemecka a Holandska

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

DWD varovala pred nárazovým vetrom s rýchlosťou do 100 kilometrov za hodinu v spolkovej krajine Durínsko. V horských oblastiach vo výške nad 800 metrov môže vietor dosiahnuť silu orkánu.

Düsseldorf 23. februára (TASR) - Prudký vietor a dážď sprevádzajúci víchricu Yulia spôsobili, že v nedeľu museli na viacerých miestach v Nemecku a Holandsku zrušiť plánované karnevalové slávnosti. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecká meteorologická služba (DWD) varovala pred silným vetrom a dažďom v spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko a Dolné Sasko ležiacich na západe Nemecka, ak aj v strednej časti krajiny a v Sasku na východe.

Populárny karnevalový sprievod v meste Düsseldorf v Severnom Porýní-Vestfálsku v nedeľu zrušili. Pondelkový slávnostný sprievod by sa však podľa organizátorov mal uskutočniť.

V meste Kolín nad Rýnom očakávali státisíce návštevníkov na slávnostiach, ktorými sa začína pôstne obdobie pred Veľkou nocou. Organizačný výbor slávností podľa svojich vyjadrení očakáva, že plánovaný pochod sa bude môcť uskutočniť.

DWD varovala pred nárazovým vetrom s rýchlosťou do 100 kilometrov za hodinu v spolkovej krajine Durínsko. V horských oblastiach vo výške nad 800 metrov môže vietor dosiahnuť silu orkánu. Dážď, búrky a pokles teplôt sa v Nemecku môžu vyskytnúť aj v utorok a stredu.

Desiatky karnevalov z dôvodu nepriaznivého počasia zrušili aj v Holandsku. Mnohé mestá a obce svoje slávnosti presunuli na pondelok alebo utorok.