Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Viktor Orbán varuje pred explóziou v celej Európe kvôli utečencom

Na snímke maďarský predseda vlády Viktor Orbán. Foto: TASR

Za znepokojujúce označil maďarský premiér, že európska idea sa na Starom kontinente ocitá v menšine.

Budapešť 2. septembra (TASR) - Pomýlenú prisťahovaleckú politiku Európskej únie kritizuje v článku pre štvrtkové vydanie nemeckého mienkotvorného denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Informovali o tom dnes viaceré nemecké spravodajské servery, ako aj tlačová agentúra MTI.

Maďarský premiér v príspevku varuje pred "explóziou" v celej Európe v dôsledku súčasnej krízy.

"Každý európsky politik, ktorý robí nádeje utečencom na lepší život a povzbudzuje ich, aby všetko zanechali na mieste (kde doteraz žili) a s nasadením života sa vybrali do Európy, je nezodpovedný," píše Viktor Orbán. Ochrana vonkajších hraníc Európskej únie je podľa neho nevyhnutná. "Preto je plot, ktorý budujeme my, Maďari, dôležitý. Nerobíme tak zo zábavy, ale pretože je to potrebné", citovali nemecké médiá z textu.

Podľa predsedu maďarskej vlády ten, koho prevalcujú, nemôže nikoho prijať.

Orbán ďalej konštatuje, že je "dosť deprimujúce, že okrem nás Maďarov - alebo Španielov - nikto nechce chrániť hranice Európy". "Ľudia chcú, aby sme boli pánmi situácie a chránili naše hranice," poznamenal ďalej Orbán a dodal, že o všetkých ďalších otázkach má zmysel hovoriť iba vtedy, keď sa vlnu utečencov podarí zastaviť.

Za znepokojujúce označil maďarský premiér, že európska idea sa na Starom kontinente ocitá v menšine. Alebo snáď nie je už samo osebe znepokojujúce, že "kresťanská kultúra Európy je už sotva v stave udržať Európu v jej vlastnom kresťanskom hodnotovom systéme?", pýta sa Orbán v materiáli pre FAZ.