Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Viktora Orbána pred voľbami podporil Donald Trump

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR – Jarsolav Novák

Podľa AP bol Viktor Orbán prvým lídrom zo štátov Európskej únie, ktorý v roku 2016 podporil Trumpovu kandidatúru na prezidenta.

Washington/Budapešť 3. januára (TASR) - Bývalý americký prezident Donald Trump v pondelok oficiálne podporil maďarského premiéra Viktora Orbána pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

"Maďarský premiér Viktor Orbán skutočne miluje svoju krajinu a chce bezpečie pre svoj ľud," uviedol Trump vo zverejnenom vyhlásení a dodal, že je presvedčený, že Orbán odviedol "skvelú prácu pri ochrane Maďarska a zastavení nelegálneho prisťahovalectva". Podľa bývalého republikánskeho prezidenta by malo byť Orbánovi "umožnené pokračovať v jeho úsilí aj po ďalších voľbách". Trump v dokumente zároveň dodal, že súčasný predseda maďarskej vlády je "silný vodca", ktorého "všetci rešpektujú".

Podľa AP bol Viktor Orbán prvým lídrom zo štátov Európskej únie, ktorý v roku 2016 podporil Trumpovu kandidatúru na prezidenta. V roku 2019 Trump Orbána privítal v Oválnej pracovni Bieleho domu. Podľa AFP išlo o "symbolické prijatie pre premiéra, ktorý sa často dostáva do konfliktov s vedením Európskej únie a ktorý bol ignorovaný prezidentom Bidenom aj Trumpovým predchodcom Barackom Obamom".

Počas americkej predvolebnej kampane v roku 2020 Joe Biden hovoril o Orbánovi ako o "zločincovi" a po Bidenovom zvolení za prezidenta bolo Maďarsko jedinou členskou krajinou EÚ, ktorá nedostala pozvánku na decembrový virtuálny Summit pre demokraciu (S4D).

Pravdepodobne hlavným vyzývateľom Viktora Orbána v maďarských parlamentných voľbách bude Péter Márki-Zay, nezávislý primátor mesta Hódmezővásárhely. Ten sa označuje za tradičného katolíckeho konzervatívca a prisľúbil, že v prípade zvolenia zruší "homofóbne zákony" z dielne Orbánovho Fideszu.