Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Viktória ako prvý austrálsky štát zakázala hákové kríže na verejnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Reagovali tak na obavy z rastúcej radikalizácie miestnej mládeže.

Melbourne 22. júna (TASR) - Viktória ako prvý austrálsky štát prijala zákon, ktorý zakazuje nosenie hákových krížov, ich zobrazovanie alebo vystavovanie na verejnosti. Previnilcom hrozia pokuty alebo tresty odňatia slobody, informovala v stredu agentúra AP.

Príslušný zákon prijali v utorok večer poslanci parlamentu Viktórie, ktorá je druhým najľudnatejším štátom Austrálie. Reagovali tak na obavy z rastúcej radikalizácie miestnej mládeže.

Za verejné zobrazovanie alebo vystavovanie nacistickej svastiky budú hroziť pokuty až vo výške 22.000 austrálskych dolárov (približne 14.500 eur) alebo väzenie až 12 mesiacov.

Organizácie, ktoré sa angažujú v boji proti antisemitizmu, rasizmu a iným nenávistným ideológiám, dúfajú, že podobné zákony čoskoro prijmú aj ďalšie tri austrálske štáty: Nový Južný Wales, Queensland a Tasmánia.

"Faktom je, že znovu ožívajúce hnutie propagujúce nadradenosť bielej rasy a neonacizmus je dôvodom na znepokojenie v každom (austrálskom) štáte," uviedol v stredu Dvir Abramovich, šéf austrálskej ľudskoprávnej organizácie Komisia proti hanobeniu (ADC).
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Abramovich žije v metropole Viktórie Melbourne a už päť rokov vedie kampaň za zákaz hákového kríža v celej Austrálii.

Zákon schválený v štáte Viktória začne oficiálne platiť o dva týždne a v praxi sa začne uplatňovať o ďalších šesť mesiacov. Implementácii bude predchádzať osvetová kampaň.

Nová právna norma nezakazuje verejné používanie svastík v kontextoch iných kultúr a náboženstiev, keďže ide o starobylý symbol známy napríklad z budhizmu či hinduizmu.

Austrálske tajné služby upozorňujú na alarmujúci nárast radikalizácie medzi veľmi mladými ľuďmi. Myšlienky nábožensky či ideologicky motivovaného extrémizmu si podľa nich osvojujú aj 13-roční tínedžeri. Podiel vyšetrovaných trestných činov tohto druhu, v ktorých figurovali maloletí podozriví, stúpol v krajine za posledné dva roky z troch na 15 percent.