Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Vírus ZIKA dorazil do Európy: Lekári zaznamenali prvý prípad

Na snímke pohľad na vírus Zika. Foto: TASR/AP

Nakazenie vírusom Zika sa u dospelých jedincov prejavuje zvýšenou teplotou alebo vyrážkami na koži.

Washington/Kodaň 27. januára (TASR/Teraz.sk) - Dánske úrady zaznamenali prvý prípad nákazy vírusom Zika, ktorý spôsobuje poškodenie mozgu u novorodencov. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dánske médiá.




Úrady v druhom najväčšom meste krajiny Aarhus uviedli, že pozitívny test vykonali u obyvateľa Dánska, ktorý navštívil oblasť Strednej a Južnej Ameriky. Bližšie podrobnosti o prípade nezverejnili.

Nakazenie vírusom Zika, ktorý prenášajú komáre, sa u dospelých jedincov prejavuje zvýšenou teplotou alebo vyrážkami na koži. V súčasnosti sa šíri najmä v štátoch Latinskej Ameriky a Karibiku a zatiaľ naň neexistuje nijaký liek ani vakcína.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila tehotným ženám, aby prípadné plány na cestovanie do postihnutých oblastí konzultovali so svojimi lekármi.

V štáte Virgínia majú prvý prípad nákazy vírusom Zika

Americký štát Virgínia potvrdil, že osoba, ktorá sa nedávno vrátila zo zahraničia, mala pozitívny test na prítomnosť vírusu Zika, ktorý u novorodencov spôsobuje poškodenie mozgu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Zdravotnícky pracovník strieka prípravkom na ničeniu hmyzu počas operácie proti šíreniu komárov druhu Aedes aegypti, ktoré prenášajú vírus Zika.
Foto: TASR/AP
Predstaviteľka zdravotníctva štátu Virgínia Marissa Levinová povedala, že uvedená osoba sa vrátila z pobytu v nemenovanom štáte, kde sa vírus Zika prenášaný komármi v súčasnosti rýchlo šíri.

Levinová tiež uviedla, že rozšírenie nákazy vo Virgínii nehrozí, pretože v tomto ročnom období sa tam komáre nevyskytujú.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vydalo v piatok v súvislosti s vírusom Zika varovanie pred cestami do lokalít, ako sú Barbados, Bolívia, Ekvádor, Guadeloupe, Guyana, Kapverdy, Samoa a Svätý Martin. Predchádzajúca výstraha obsahovala Brazíliu, Ekvádor, Francúzsku Guyanu, Guatemalu, Haiti, Honduras, Kolumbiu, Martinique, Mexiko, Panamu, Paraguaj, Portoriko, Surinam a Venezuelu.

Pozrite si mapu lokalít, pre ktoré bola vydaná výstraha
(Bordovou farbou sú označené lokality, pre ktoré platí najnovšia výstraha Amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Žltou farbou sú zvýraznené miesta, na ktoré bola vydaná predchádzajúca výstraha.)



Toto by ste o víruse ZIKA mali vedieť

Doteraz panoval názor, že vírus Zika prenášajú komáre Aedes aegypti, ale bol už zistený aj v sperme. Vedci preto pripúšťajú možnosť, že sa prenáša aj pri pohlavnom styku. WHO však v tejto súvislosti upozorňuje, že zatiaľ ide len o hypotézu.

Nakazenie vírusom Zika sa u dospelých jedincov prejavuje zvýšenou teplotou alebo vyrážkami na koži. Brazílski vedci však upozornili na súvislosť medzi šírením vírusu Zika a vysokým počtom novorodencov s nezvyčajne malou hlavou, z čoho dedukovali, že tento vírus zrejme poškodzuje ľudský plod a spôsobuje mikrocefáliu.


Práve preto WHO odporúča tehotným ženám, aby predišli poštípaniu komárom a konzultovali s lekárom svoje cesty do oblastí, kde sa títo prenášači vírusu Zika vyskytujú. WHO súčasne apeluje na úrady zasiahnutých krajín, aby kontrolovali populáciu komárov a likvidovali miesta, ktoré by im mohli slúžiť ako liahne: napríklad hromady použitých pneumatík. Ľuďom v postihnutých oblastiach WHO odporúča, aby sa pred komármi chránili vhodným odevom, moskytiérami, repelentmi a ďalšími prostriedkami.

V minulosti vírus Zika postihoval hlavne časti Afriky, severovýchodnej Ázie a tichomorské ostrovy. Proti tomuto infekčnému ochoreniu neexistuje žiadny liek ani vakcína, uviedla dnes profesorka Trudie Langová z univerzity v Oxforde. "Je to déja vu, pretože presne toto isté sme hovorili s súvislosti s ebolou," vyhlásila a vyslovila sa za čo najrýchlejšie vyvinutie účinnej očkovacej látky.

Výskumné centrum Instituto Butantan v brazílskom Sao Paule, ktoré je momentálne zrejme najďalej pri výskume vírusu Zika, minulý týždeň oznámilo, že vakcínu proti nemu plánuje vyvinúť v "rekordnom čase". Jeho vedenie však toto vyhlásenie neskôr korigovalo so spresnením, že celý vývojový proces zaberie tri až päť rokov.