Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rakušan: Česko chce, aby bolo jasné, čo znamená povinná solidarita

Na archívnej snímke z 25. januára 2022 minister vnútra ČR Vít Rakušan počas spoločnej tlačovej konferencie po stretnutí v Bratislave. Foto: TASR

Zdôraznil, že v hre je zrejme nejaká forma finančnej solidarity, a žiada, aby sa o tom hovorilo nahlas a úprimne.

Praha 11. júla (TASR) - Vojna na Ukrajine a nemožnosť vývozu ukrajinského obilia môžu viesť k novým migračným tlakom na Európu. Uviedol to pre spravodajcu TASR český minister vnútra Vít Rakušan pred pondelňajšími rokovaniami ministrov vnútra EÚ v Prahe.

V českej metropole Prahe sa v pondelok stretávajú ministri vnútra a spravodlivosti členských krajín EÚ na prvom neformálnom rokovaní v rámci českého predsedníctva v Rade EÚ. Slovensko na stretnutí zastupuje minister vnútra Roman Mikulec.

Rakušan zdôraznil, že už na tomto stretnutí chce česká strana otvoriť tému migrácie a Nového paktu o migrácii a azyle.

"Chceme varovať a upozorniť, že tu môže byť aj sekundárna migrácia. Všetci vieme, že cena chleba môže spôsobiť, že milióny ľudí sa dajú do pohybu," uviedol s odkazom na nemožnosť dostať ukrajinské obilie na svetové trhy.

Podľa jeho slov chce Praha nadviazať na predošlé francúzske predsedníctvo, ktoré prišlo s konceptom povinnej solidarity v otázke migrácie. Rakušan tvrdí, že si treba dobre zadefinovať, čo je to tá "povinná solidarita".

"Sú krajiny, ktoré súhlasia s povinnými relokáciami, a sú krajiny – ako aj Česká republika –, ktoré relokácie a kvóty dlhodobo odmietajú. Potom si však treba zadefinovať inú formu solidarity, o ktorej hovorilo Francúzsko," vysvetlil.

Zdôraznil, že v hre je zrejme nejaká forma finančnej solidarity, a žiada, aby sa o tom hovorilo nahlas a úprimne – prvoradé by však mali byť snahy zamedziť, aby k migrácii vôbec dochádzalo.

"To znamená riešiť tú situáciu v krajinách pôvodu a tiež hovoriť o posilnení agentúry Frontex a posilnení vonkajších hraníc EÚ,"
povedal minister. S tým súvisia aj ambície Českej republiky, ktorá do konca svojho predsedníctva chce ukončiť rokovania o Eurodacu, čiže systéme na porovnávanie odtlačkov prstov, a o vykonávaní skríningu, čiže odoberaní odtlačkov prstov imigrantov prichádzajcich na územie Únie.

Rakušan spresnil, že tieto rokovania sú vo fáze trialógu, teda rokovaní medzi Európskou komisiou, Európskym parlamentom a členskými štátmi, ktoré teraz zastupuje Česká republika.

spravodajca TASR Jaromír Novak