Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Albanese sľúbil Austrálii kroky na zastavenie klimatickej zmeny

Na snímke líder austrálskej Labouristickej strany Anthony Albanese sa prihovára počas tlačovej konferencie Labouristickej strany v Sydney v nedeľu 22. mája 2022. Foto: TASR/AP

Austrália podľa jeho slov môže využiť príležitosť stať sa veľmocou v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

Sydney 21. mája (TASR) - Líder opozičnej Austrálskej strany práce (ALP) Anthony Albanese v sobotu vyhlásil víťazstvo v parlamentných voľbách a sľúbil, že z krajiny urobí "veľmoc" v oblasti obnoviteľnej energie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Austrália podľa jeho slov môže využiť príležitosť stať sa veľmocou v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Takisto sľúbil zintenzívniť kroky s cieľom zastaviť klimatickú zmenu.

Obyvatelia krajiny v sobotu rozhodovali o obsadení všetkých 151 kresiel v dolnej komore parlamentu (Snemovni reprezentantov) a 40 zo 76 kresiel v hornej komore (Senáte).

ALP získala na základe predbežných výsledkov po sčítaní viac ako 63 percent hlasov 72 kresiel v dolnej komore, uvádza stanica ABC. Na to, aby mala nadpolovičnú väčšinu, potrebuje 76 kresiel. Morrisonova Liberálna strana získala 55 kresiel.

Albanese, ktorý by sa mal stať novým premiérom, takisto sľúbil posilnenie práv pôvodných obyvateľov Austrálie a tvrdé zásahy proti korupcii v politike.