Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Víťazka volieb v Madride chce oživiť ekonomiku postihnutú pandémiou

Prezidentka madridského regiónu Isabel Díazová Ayusová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Politička konzervatívnej Ľudovej strany je premiérkou vlády autonómneho spoločenstva Madrid už od augusta 2019.

Madrid 5. mája (TASR) - Víťazka utorňajších regionálnych volieb v Madride Isabel Díazová-Ayusová označila v stredu za svoju prioritu zníženie daní a odstránenie byrokratických prekážok, ktoré brzdia podnikateľskú činnosť. Informovali o tom agentúra AFP a španielsky denník El Mundo.

Politička konzervatívnej Ľudovej strany je premiérkou vlády autonómneho spoločenstva Madrid už od augusta 2019. Svoj mandát obhájila aj v predčasných regionálnych voľbách zo 4. mája.

Díazová-Ayusová sa v najbližších mesiacoch chystá zaviesť opatrenia na obnovu hospodárstva postihnutého pandémiou koronavírusu. Takisto plánuje znížiť počet členov regionálnej vlády zo súčasných 13 na 10.

Ľudová strana s volebnou líderkou Díazovou-Ayusovou získala v utorkových voľbách 44 percent hlasov. Tri konkurenčné ľavicové strany získali dohromady len 41 percent.

Úradujúca konzervatívna prezidentka madridského regiónu Isabel Díazová Ayusová (vľavo) a líder Ľudovej strany (PP) Pablo Casasdo mávajú stúpencom pred sídlom strany po zverejnení predbežných výsledkov predčasných volieb do parlamentu autonómneho spoločenstva Madrid, v Madride 4. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Ľudovci si v 136-člennom regionálnom parlamente zaistili 65 kresiel, čo nestačí na samostatné zostavenie vlády.

Krajne pravicová strana Vox obsadí 13 kresiel. Táto strana ponúkla Díazove-Ayusovej vytvorenie spoločnej koalície. Líder strany Vox Santiago Abascal v utorok potvrdil, že jeho strana v hlasovaní o dôvere podporí Díazovú-Ayusovú na poste premiérky, napísal na svojej webovej stránke denník El Periódico de Catalunya.

Díazová-Ayusová chce, aby jej regionálna konzervatívna vláda v madridskom spoločenstve predstavovala akúsi protiváhu voči centrálnej španielskej vláde pod vedením socialistického premiéra Pedra Sáncheza. Jeho strana si oproti predchádzajúcim voľbám v Madride pohoršila a v regionálnom parlamente obsadí len 24 mandátov.