Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Víťazom prezidentských volieb vo Fínsku je definitívne Sauli Niinistö

Na archívnej snímke Sauli Niinistö. Foto: TASR/AP

Podľa konečných výsledkov Niinistö porazil svojho najvážnejšieho súpera - kandidáta zelených Pekku Haavista - v pomere 62,7 ku 12,4 percenta odovzdaných hlasov. Druhé kolo volieb tak nie je potrebné.

Helsinki 29. januára (TASR) - Úradujúci fínsky prezident Sauli Niinistö presvedčivo zvíťazil aj v tohtoročných voľbách hlavy štátu, ktorých prvé kolo sa konalo vo Fínsku v nedeľu. Vo funkcii tak zostane ďalších šesť rokov, informovala agentúra AP po zrátaní hlasov zo všetkých volebných miestností.

Podľa konečných výsledkov Niinistö (69) porazil svojho najvážnejšieho súpera - kandidáta zelených Pekku Haavista - v pomere 62,7 ku 12,4 percenta odovzdaných hlasov. Druhé kolo volieb tak nie je potrebné.

Podpora žiadneho zo zvyšných šiestich prezidentských kandidátov, medzi ktorými bola Laura Huhtasaariová z nacionalistickej strany Fíni a dlhoročný politik Strany stredu Paavo Väyrynen, neprekročila sedem percent.

Výsledky zodpovedajú očakávaniam vzhľadom na vysokú popularitu Niinistöa, bývalého ministra financií a predsedu parlamentu, ktorý je vo funkcii prezidenta od roku 2012. Vo Fínsku však ide o prvý prípad od zavedenia terajšieho systému voľby hlavy štátu v roku 1994, keď bol niektorý z kandidátov zvolený už v prvom kole, upozornila AP.

Niinistö sa v reakcii na tento úspech vyjadril, že je "vďačný a dojatý". Dodal, že vzhľadom na väčšinovú spokojnosť Fínov so spôsobom, akým vykonáva svoj mandát, nemá žiadny dôvod postupovať v budúcnosti inak, informovala agentúra DPA.

Zjavne zaostávajúci Haavisto už po zverejnení čiastkových výsledkov uznal svoju porážku a zablahoželal Niinistöovi k víťazstvu.