Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Víťazom súťaže Eurovízia sa stala talianska skupina Maneskin

Ilustračná snímka. Foto: YouTube.com

Podujatie sa konalo v holandskom prístavnom meste Rotterdam za prísnych protipandemických opatrení, ktoré obmedzili počet publika na 3500 osôb.

Rotterdam 23. mája (TASR) - Víťazom 65. ročníka pesničkovej súťaže Eurovízia sa v noci na nedeľu stala talianska glamrocková skupina Maneskin, ktorá sa presadila skladbou "Zitti e Buoni". Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Ide o historicky tretie víťazstvo Talianska v tejto súťaži a prvé od roku 1990. Podujatie sa konalo v holandskom prístavnom meste Rotterdam za prísnych protipandemických opatrení, ktoré obmedzili počet publika na 3500 osôb.

Štvorčlenné zoskupenie z Ríma porazilo tvrdú konkurenciu z Francúzska a Švajčiarska. "Myslíme si, že celé podujatie bolo úľavou po toľkých úmrtiach, bolesti a obmedzeniach," povedal novinárom spevák skupiny Damiano David.



Súťaž, korá sa konala v rotterdamskej viacúčelovej aréne Ahoy, museli vlani z dôvodu koronavírusovej pandémie zrušiť - po prvý raz v jej 65-ročnej histórii. Eurovízia je jednou z najsledovanejších televíznych šou svojho druhu na svete - každý rok ju sleduje zhruba 200 miliónov divákov.

Vo finále súťažili Cyprus, Albánsko, Izrael, Belgicko, Rusko, Malta, Portugalsko, Srbsko, Británia, Grécko, Švajčiarsko, Island, Španielsko, Moldavsko, Nemecko, Fínsko, Bulharsko, Litva, Ukrajina, Francúzsko, Azerbajdžan, Nórsko, Holandsko, Taliansko, Švédsko a San Maríno.

Vyvrcholeniu súťaže predchádzali dve semifinálové kolá. Z každého postúpilo desať krajín, ktoré sa na veľkom finále zúčastnili spolu s usporiadateľskou krajinou a tzv. veľkou päťkou (Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Španielsko a Británia).