Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Víťazom volieb v Kirgizsku sú strany podporujúce prezidenta

Na archívnej snímke kirgizský prezident Sadyr Žaparov počas slávnostnej prísahy v hlavnom meste Biškek. Foto: TASR/AP

Populistu Žaparova v tom čase demonštranti oslobodili z väzenia, kde si odpykával dlhoročný trest pre obvinenia z únosu regionálneho predstaviteľa pri spore okolo bane na zlato.

Biškek 29. novembra (TASR) – Opakované parlamentné voľby v Kirgizsku priniesli v nedeľu víťazstvo stranám podporujúcim prezidenta Sadyra Žaparova, ktorý sa v stredoázijskej republike dostal k moci vlani po povolebných nepokojoch. Viaceré opozičné strany výsledky spochybnili. Informovali o tom svetové agentúry.

Ako najsilnejšie vyšli z volieb tri provládne strany, ktoré získali od približne desať do 16 percent hlasov. Z opozičných strán prekonali päťpercentnú hranicu vstupu do parlamentu len dve so ziskom osem a sedem percent hlasov, oznámila podľa agentúry DPA ústredná volebná komisia na základe takmer úplného sčítania hlasov.

Lídri neúspešných subjektov opozície už obvinili úrady z manipulácie pomocou automatického systému sčítania a žiadali ručné prepočítanie hlasov, píše agentúra AP. Žaparov s požiadavkou rýchlo súhlasil. Vo vyhlásení zdôraznil, že štátni predstavitelia do hlasovania nezasahovali, a prisľúbil, že členovia volebnej komisie budú stíhaní, ak sa zistí, že sa dopustili podvodov.

Na voľbách sa zúčastnilo asi 33 percent z vyše 3,6 milióna oprávnených voličov. Jeden z členov ústrednej volebnej komisie novinárom podľa agentúry AFP povedal, že dôvodom nízkej účasti môže byť menšie organizované kupovanie hlasov v porovnaní s vlaňajšími anulovanými parlamentnými voľbami, no tiež "únava" občanov z hlasovania – po voľbách prezidenta začiatkom roka a ústavnom referende z apríla.

Nedeľňajšie nové voľby poznačilo napätie po tom, ako prezident obvinil politických súperov z prípravy vzbury. Štátny výbor pre národnú bezpečnosť v piatok oznámil zmarenie "prevratu" za účasti viacerých poslancov a bývalých činiteľov, ktorí údajne organizovali povolebné nepokoje.

Predošlé parlamentné voľby z októbra 2020, ktoré vyhrali strany spriaznené s vtedajším proruským prezidentom Sooronbajom Žeenbekovom, vyhlásila volebná komisia za neplatné po masových nepokojoch vyvolaných sťažnosťami neúspešných strán na volebné podvody.

Populistu Žaparova v tom čase demonštranti oslobodili z väzenia, kde si odpykával dlhoročný trest pre obvinenia z únosu regionálneho predstaviteľa pri spore okolo bane na zlato.

Žaparov následne v januári zvíťazil v prezidentských voľbách, po ktorých si podľa pozorovateľov upevňuje moc. Presadil napríklad referendum, ktoré schválilo novú ústavu výrazne posilňujúcu právomoci prezidenta na úkor parlamentu.

Zahraniční pozorovatelia pod vedením Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) oznámia svoje hodnotenie kirgizských volieb v pondelok.

Voľby ostro sleduje Moskva, ktorá prisľúbila podporu novej vláde po tom, ako pôvodne kritizovala politický chaos, ktorý vyniesol Žaparova k moci, konštatuje AFP. Kirgizsko je členom ekonomických a bezpečnostných aliancií vedeným Ruskom, ktoré má v krajine leteckú základňu a poskytuje jej kľúčovú finančnú podporu.