Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vláda austrálskeho premiéra Albaneseho bude mať v parlamente väčšinu

Na archívnej snímke Anthony Albanese. Foto: TASR/AP

Zo začiatku však nebolo jasné, či Albanese bude mať dostatok kresiel na to, aby mohol vládnuť sám - bez potreby vytvoriť koalíciu s ďalšími stranami, píše BBC.

Canberra 31. mája (TASR) - Novej austrálskej vláde premiéra Anthonyho Albaneseho z Austrálskej strany práce (ALP) sa podarilo získať dostatok kresiel na to, aby mala väčšinu v dolnej komore parlamentu. TASR správu prevzala v utorok z webovej stránok staníc ABC a BBC.

ALP vo voľbách 21. mája porazila Liberálnu stranu predchádzajúceho premiéra Scotta Morrisona. Zo začiatku však nebolo jasné, či Albanese bude mať dostatok kresiel na to, aby mohol vládnuť sám - bez potreby vytvoriť koalíciu s ďalšími stranami, píše BBC. Nezávislí kandidáti a menšie strany získali veľký počet hlasov, dodáva táto stanica.

ALP sa však podarilo získať najmenej 76 kresiel v 151 člennej dolnej komore austrálskeho parlamentu, píše BBC s odvolaním sa na volebných analytikov. V hornej snemovni - Senáte - však potrebuje podporu ďalších strán.

Albanese v pondelok 23. mája zložil slávnostnú prísahu ako 31. premiér krajiny. V utorok (31. mája) má oznámiť zloženie svojej vlády.