Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vláda českého premiéra Fialu pokračuje, poslanci nedôveru nevyslovili

Český premiér Petr Fiala, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Za návrh na vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 81 poslancov, zatiaľ čo 102 bolo proti.

Praha 19. januára (TASR) - Vláda českého premiéra Petra Fialu môže ďalej vládnuť s dôverou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Opozícii sa ju totiž zvrhnúť nepodarilo, ako sa aj očakávalo. Mimoriadna schôdza o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde, ktorá bola zvolaná na žiadosť hnutia ANO, trvala dva dni. Rozprava a následné hlasovanie sa skončili v stredu - tri minúty pred polnocou. TASR o tom informuje na základe správy televízie ČT24.

Schôdza sa začala v utorok dopoludnia a zatiaľ čo v noci na stredu mala prestávku, ďalší deň si už poslanci odhlasovali, že v rokovaní môžu pokračovať aj po polnoci. Nakoniec však s rozpravou a hlasovaním skončili krátko pred ňou, a po polnoci už na programe ostalo len ukončenie schôdze a oficiálne zrátanie výsledkov.

Za návrh na vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 81 poslancov, zatiaľ čo 102 bolo proti. Na zvrhnutie vlády bola pritom potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov Snemovne, a teda prinajmenšom 101 hlasov.

Vzhľadom na väčšinu kresiel, ktoré má v Snemovni (108) koaličná vláda, a dokonca aj ospravedlnenia niektorých opozičných zákonodarcov bolo už vopred v podstate jasné, že pokus o zvrhnutie vládneho kabinetu nebude úspešný.

Opozičné hnutie ANO iniciovalo hlasovanie o vylovení nedôvere vláde už druhýkrát v tomto volebnom období. Český Deník N informoval, že samotný predseda ANO a súčasný kandidát na prezidenta Andrej Babiš sa však na hlasovaní nezúčastnil.

Minister kultúry Martin Baxa označil ešte v stredu ráno celú schôdzu za "absurdné divadlo", ktoré podľa jeho slov usporiadal Babišov volebný štáb v rámci jeho prezidentskej kampane. ANO tieto tvrdenia poprelo. Opozícia pritom deklarovala, že chce vládnemu kabinetu vysloviť nedôveru, lebo podľa nej neplní programové vyhlásenie a sľuby, ktoré dal občanom.