Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vláda na Kube zakázala opozičný protest naplánovaný na 15. novembra

Protivládni demonštranti počas protestu v Havane v nedeľu 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

Na Kube sa v júli odohrali masové protesty. Do ulíc vyše 40 miest vtedy vyšli tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti nedostatku potravín a liekov.

Havana 12. októbra (TASR) - Kubánska vláda v utorok zakázala opozičný protestný pochod naplánovaný na 15. novembra. Organizátori sú podľa vlády podporovaní Spojenými štátmi a chcú zvrhnúť režim, informovala agentúra AFP.

Pochod mal podľa oficiálneho spravodajského portálu Cubadebate za cieľ podporiť úsilie o zmenu politického systému na Kube a niektorí jeho účastníci sú prepojení s "organizáciami a úradmi" financovanými americkou vládou.

Článok 4 kubánskej ústavy podľa Cubadebate socializmus definuje ako nezrušiteľný. Všetky kroky proti nemu sú preto nezákonné.

Na Kube sa v júli odohrali masové protesty. Do ulíc vyše 40 miest vtedy vyšli tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti nedostatku potravín a liekov, ale aj proti nárastu cien a nezvládnutiu krízy vyvolanej šírením koronavírusu SARS-CoV-2. Išlo o prvé takéto protesty od 90. rokov minulého storočia.