Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarsko zastaví vyplácanie odškodného väzňom za pomery vo väzniciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Predseda vlády Viktor Orbán v nedeľu vo výročnom prejave o stave krajiny povedal, že väzňom pomáhajú advokáti platení zo zahraničia.

Budapešť 18. februára (TASR) - Maďarská vláda iniciuje pozastavenie vyplácania vysúdeného odškodného pre zločincov za zlé pomery vo väzniciach, informovala v utorok agentúra MTI.

Šéfka rezortu justície Judit Vargová v pondelok oznámila, že kabinet predloží parlamentu návrh zákona, ktorý skoncuje s touto "nespravodlivou praxou". Ministerka vyzvala opozíciu, aby podporila prerokovanie tohto návrhu v zrýchlenom legislatívnom konaní.

Vláda navrhuje pozastaviť vyplácanie dovtedy, kým nebude prijatá nová úprava odškodňovania za pomery vo väzniciach.

Predseda vlády Viktor Orbán v nedeľu vo výročnom prejave o stave krajiny povedal, že väzňom pomáhajú advokáti platení zo zahraničia. Vargová spresnila, že doposiaľ súdy rozhodli o odškodnení väzňov v 12.680 prípadoch, pričom výška odškodného dosiahla deväť miliárd forintov (26,9 milióna eur). Z tejto sumy však poškodení dostali iba desať percent.

"Cieľom nových pravidiel bude zrušiť tento nespravodlivý stav a dostať do popredia práva poškodených, obetí a ich príbuzných," dodala ministerka spravodlivosti, podľa ktorej je cieľom vlády aj zlepšiť podmienky v zariadeniach na výkon trestu a znížiť ich preťaženosť.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach