Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vláda prisľúbila miliardy dolárov na odškodnenie domorodých komunít

Kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR / AP

Tisícky domorodých detí boli po desaťročia odoberané ich rodinám a umiestňované do internátnych škôl, kde sa museli učiť tradíciám európskych kolonialistov, aby zabudli na svoju vlastnú kultúru.

Ottawa 6. januára (TASR) - Kanadská vláda plánuje vyplatiť miliardy dolárov na odškodnenie osôb, ktoré desaťročia zažívali príkorie v štátnych zariadeniach pre domorodé deti. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA.

Vláda uviedla, že so zástupcami obetí bola v zásade dosiahnutá dohoda o poskytnutí subvencií vo výške 40 miliárd kanadských dolárov (zhruba 27,8 miliardy eur).

Polovica tejto sumy má byť vyplatená ako odškodné obetiam a ich rodinám za odoberanie detí a ich umiestňovanie v ústavoch od roku 1991, uvádza sa vo vyhlásení vlády. Druhá polovica avizovanej čiastky je určená na dlhodobé reformy sociálneho systému.

Daný fond je súčasťou urovnania právneho sporu po historickom rozhodnutí Kanadského tribunálu pre ľudské práva (CHRT), ktorý zistil, že domorodé deti trpeli nedostatočným vládnym financovaním sociálnych služieb v ich komunitách, čo viedlo k rozdeleniu rodín.

Tisícky domorodých detí boli po desaťročia odoberané ich rodinám a umiestňované do internátnych škôl, kde sa museli učiť tradíciám európskych kolonialistov, aby zabudli na svoju vlastnú kultúru. V týchto školách bolo bežné i násilie a sexuálne zneužívanie.

Vláda čelí ďalšiemu nátlaku po tom, ako domorodé komunity v celej Kanade začali v uplynulých mesiacoch nahlasovať nálezy stoviek neoznačených hrobov na miestach bývalých internátnych škôl, čo poukazuje na zločiny páchané na pôvodných obyvateľoch.

Kanadský premiér Justin Trudeau vydal v tejto súvislosti verejné ospravedlnenie a ako gesto nariadil stiahnuť vlajky pred budovami štátnych úradov na pol žrde.