Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Srbská vláda zakázala nakazeným občanom domácu liečbu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Srbsku sa počet ľudí infikovaných novým koronavírusom za posledných 24 hodín zvýšil o 247 na 2447.

Belehrad 7. apríla (TASR) – Srbská vláda zakázala ľuďom s ochorením COVID-19, ktorí nemajú žiadne alebo len mierne príznaky, aby ostali v domácej liečbe. Podľa nového nariadenia sa bude musieť každý občan s pozitívnym testom na nový koronavírus presunúť do veľkých liečebných centier, ktoré vláda zriadila za účelom efektívnejšieho boja proti ďalšiemu šíreniu nákazy.

Pacienti s vážnymi príznakmi sa budú liečiť v nemocniciach.

"Existovať bude iba niekoľko výnimiek. Medzi ne patria tehotné ženy, matky s novorodencami, ľudia na dialýze a osoby s chronickými ochoreniami, ktoré si vyžadujú liečbu," cituje agentúra DPA hlavného epidemiológa Predraga Kona.

Do dnešného večera sa v dočasnej nemocnici zriadenej v priestoroch najväčšieho belehradského výstaviska nachádzalo 104 pacientov. Nemocnica bola rozšírená na viac než 3000 lôžok. Ďalších 64 a 38 pacientov sa lieči v podobných zariadeniach v mestách Niš a Novi Sad.

V Srbsku je vyhlásený zákaz vychádzania, ktorý platí počas pracovných dní medzi 17:00 a 05:00. Cez víkend platí 40-hodinový zákaz vychádzania, ktorý začína v sobotu o 13:00. Kon ďalej poznamenal, že nákaza sa šíri rýchlym tempom, preto je za úplné obmedzenie voľného pohybu na osem až desať dní.

V Srbsku sa počet ľudí infikovaných novým koronavírusom za posledných 24 hodín zvýšil o 247 na 2447. Na ochorenie COVID-19 tam doposiaľ zomrelo 61 ľudí.