Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kabinet súhlasil s uzatvorením Rámcovej dohody medzi EÚ a Austráliou

Na archívnej snímke Julie Bishopová. Foto: TASR/AP

Dohoda sa venuje aj otázkam hospodárskej politiky, vzájomnej obchodnej výmene, podpore investícií, vybraným aspektom ochrany klímy, otázkam vzdelávania, kultúry, energetiky.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Rámcová dohoda medzi Európskou úniou (EÚ) a jej členskými štátmi a Austráliou má posilniť ich vzájomné partnerstvo, prehĺbiť spoluprácu v širokej škále oblastí spoločného záujmu a podporiť spoločné hľadanie riešení výziev na regionálnej i globálnej úrovni. Vláda na svojom stredajšom rokovaní súhlasila s uzatvorením tejto rámcovej dohody.

Za kľúčové oblasti spolupráce je možné považovať zahraničnopolitické a bezpečnostné otázky vrátane boja proti terorizmu a boja proti nedovolenému obchodovaniu so zbraňami, spoluprácu s cieľom zabezpečenia medzinárodnej bezpečnosti, osobitne v rámci kybernetického priestoru, humanitárnu pomoc a globálny rozvoj.

Za SR bola dohoda s výhradou ratifikácie podpísaná ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) na okraj medzinárodného samitu "Bruselská konferencia o Afganistane" v októbri 2016 v Bruseli. Slávnostný podpis dohody v mene EÚ sa uskutočnil v auguste 2017 v Manile, pričom za EÚ dohodu podpísala podpredsedníčka Európskej komisie a vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová, a za Austráliu dohodu podpísala ministerka zahraničných vecí Austrálie Julie Bishopová.

Dohoda sa venuje aj otázkam hospodárskej politiky, vzájomnej obchodnej výmene, podpore investícií, vybraným aspektom ochrany klímy, otázkam vzdelávania, kultúry, energetiky, dopravy či trvalo udržateľného rozvoja.