Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA: Saudský princ by mal mať imunitu v prípade vraždy Chášukdžího

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Foto: TASR/AP

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena predtým opakovane odsudzovala údajnú účasť saudskoarabského princa na vražde disidenta v Turecku.

Washington/Rijád 18. novembra (TASR) - Americká vláda v piatok odporučila, aby saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán mal trestnoprávnu imunitu v súvislosti s vraždou saudskoarabského disidenta Džamála Chášukdžího v roku 2018. Biely dom argumentuje, že toto rozhodnutie nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi USA a Saudskou Arábiou, ale s tým, že Muhammad bin Salmán je faktickým vládcom Saudskej Arábie a najnovšie aj predsedom vlády. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena predtým opakovane odsudzovala údajnú účasť saudskoarabského princa na vražde disidenta v Turecku. Biden predovšetkým počas prezidentskej kampane vyhlasoval, že za vraždu Chášukdžího by mali byť vyvodené voči saudskoarabskému princovi dôsledky.

"Džamál dnes ešte raz zomrel," vyhlásila v reakcii na rozhodnutie americkej vlády Chášukdžího turecká snúbenica Hatice Cengizová.

Odporúčanie americkej vlády nie je pre súdy záväzné, ozvali sa však proti nemu ľudskoprávni aktivisti.

Saudská Arábia v súčasnosti podľa AP stupňuje represie voči kritikom režimu. Okrem toho znížila aj ťažbu ropy, čím naštrbila snahy USA a ich spojencov potrestať Rusko za jeho vojenskú agresiu na Ukrajine.

Údajne agenti saudskoarabskej tajnej služby zavraždili Chášukdžího na konzuláte v Istanbule v roku 2018. Jeho telo pravdepodobne rozkúskovali, keďže doteraz sa nenašlo. Americké tajné služby usudzujú, že vraždu nariadil saudskoarabský korunný princ, ktorého novinár Chášukdží opakovane kritizoval.