Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vláda USA udelila chránený štatút vojnou postihnutým Etiópčanom

Ľudia prechádzajú cez vrak po náletoch na muničné sklady vzbúrencov v etiópskom meste Mekele 20. októbra 2021. Foto: TASR / AP

Ten im umožní zostať v Spojených štátov aj po skončení platnosti víz, a to až 18 mesiacov.

Washington 21. októbra (TASR) - Americká vláda v piatok oznámila, že udelí dočasný chránený štatút obyvateľom Etiópie, v ktorej už takmer dva roky prebieha občianska vojna. Informuje o tom agentúra AFP.

Boje v severoetiópskom zväzovom štáte Tigraj a nimi vyvolaná humanitárna kríza si od novembra 2020 vyžiadali už státisíce obetí, zatiaľ čo milióny ľudí museli utiecť zo svojich domovov.

Minister pre vnútornú bezpečnosť USA Alejandro Mayorkas uviedol, že Spojené štáty poskytnú tzv. dočasný chránený štatút (TPS) občanom Etiópie, ktorí sa prechodne zdržiavajú na ich území.

Podľa odhadov ministerstva sa na území USA aktuálne nachádza približne 26.700 Etiópčanov - študentov, podnikateľov či turistov, ktorí budú môcť požiadať o udelenie chráneného štatútu. Ten im umožní zostať v Spojených štátov aj po skončení platnosti víz, a to až 18 mesiacov.

Platnosť tejto ochrany môže byť ešte predĺžená, v závislosti od vývoja situácie v Etiópii.

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď sa etiópsky premiér Abiy Ahmed vojenskou silou rozhodol zvrhnúť tigrajskú regionálnu vládu. V marci tohto roku bojujúce strany uzavreli prímerie, v auguste sa však boje opäť obnovili.

Na budúci pondelok (24. 10.) by sa mali v Juhoafrickej republike uskutočniť mierové rozhovory medzi etiópskou vládou a tigrajskými povstalcami, ktoré sprostredkovala Africká únia.