Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vláda v Paríži je ochotná stiahnuť klauzulu o veku odchodu do penzie

Demonštrantka sa účastní na proteste proti dôchodkovej reforme z dielne francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Paríži 11. januára 2020. Foto: TASR/AP

Správu aktualizujeme.

Paríž 11. januára (TASR) - Francúzska vláda je ochotná stiahnuť svoj návrh, aby sa zákonný vek odchodu do dôchodku zvýšil z terajších 62 na 64 rokov. Zástupcom odborových organizácií to listom oznámil francúzsky premiér Édouard Philippe. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Vek odchodu do dôchodku je najkontroverznejším bodom kritizovaného vládneho návrhu penzijnej reformy, pretože by ľudí v porovnaní so súčasnosťou prinútil pracovať o dva roky dlhšie - do 64 rokov -, aby získali nárok na plný štátny dôchodok.

Philippe vo svojom liste napísal, že je ochotný urobiť ústretový krok voči sociálnym partnerom a predbežne stiahnuť z návrhu zákona opatrenie, ktoré malo s účinnosťou od roku 2027 stanoviť zákonný vek odchodu do dôchodku na 64 rokov.

Zo znenia listu súčasne vyplýva, že Philippe a jeho vláda sa nevzdávajú myšlienky na stanovenie zákonného veku odchodu do dôchodku, keďže v bode 4. sa konštatuje, že "návrh zákona (o dôchodkovej reforme) zabezpečí, aby budúci univerzálny systém zahŕňal zákonný vek odchodu do dôchodku".

Premiér Philippe napísal tento list vedúcim predstaviteľom odborárskych organizácií a združení deň po tom, čo sa v piatok stretli s cieľom ukončiť štrajk ochromujúci život vo Francúzsku už 38 dní. Tieto rokovania označil Philippe za úspešné a avizoval, že v sobotu oznámi konkrétne návrhy vlády.

Philippe v liste píše, že spôsoby financovania dôchodkovej reformy sa stanovia v apríli v rámci konferencie, na ktorú budú prizvaní aj zástupcovia odborov. Ak sa však táto konferencia skončí neúspechom, vláda v danej veci rozhodne prijatím uznesenia.

Ako informoval spravodajský portál France Info, odborová organizácia CFDT v reakcii na premiérov list uvítala ústretovosť vlády v súvislosti s určením veku odchodu do dôchodku a oznámila, že bude pokračovať v rokovaniach s vládou v rámci ňou navrhovaného formátu.

CFDT je len jednou z odborárskych organizácií vo Francúzsku, ktoré vyzvali na protesty a štrajky proti vládnemu návrhu dôchodkovej reformy.

Jej predložením chce vláda zjednotiť komplikovaný a podľa nej aj nespravodlivý systém so 42 rôznymi úpravami a znížiť miliardový deficit dôchodkových fondov, ako aj snaha stabilizovať dôchodkový systém vzhľadom na demografický vývoj.


Protesty proti dôchodkovej reforme opäť sprevádzali násilnosti


Už 38. deň v poradí pokračovali v sobotu vo Francúzsku protesty a demonštrácie proti vládnemu návrhu dôchodkovej reformy. K odborárom v Paríži sa pridalo aj niekoľko stoviek sympatizantov protivládneho hnutia žlté vesty.

Ako informoval spravodajský portál France 24, demonštranti počas pochodu ulicami Paríža opäť rozbili výklady viacerých obchodov, reštaurácií a bánk, pričom okrem spôsobenia materiálnych škôd ohrozili aj ľudí, ktorí sa v týchto prevádzkach nachádzali.

Demonštranti okrem toho znova podpaľovali odpadkové koše a ničili mestský mobiliár v uliciach. Do hliadkujúcich policajtov a príslušníkov žandarmérie tiež hádzali zápalné fľaše a iné predmety. Polícia preto proti nim zasiahla slzotvorným plynom.

Demonštráciu v Paríži zvolal medziprofesijný odborársky syndikát CGT-FO-FSU-Solidaires, ako aj odbory Unef, UNL a CFE-CGC. Podľa CGT sa na nej zúčastnilo 150.000 ľudí.

Denník Le Monde v sobotu na svojom webe informoval, že v nemocnici v Lyone bol v sobotu ráno hospitalizovaný 45-ročný policajt, ktorého počas blokády cesty na lyonskom predmestí Brone úmyselne zrazil vodič dodávky. Vodič je na úteku a polícia po ňom pátra. Policajné a justičné orgány začali vyšetrovanie vo veci podozrenia z útoku na verejného činiteľa.

Francúzske médiá súčasne v sobotu uviedli, že francúzska vláda je ochotná stiahnuť svoj návrh, aby sa zákonný vek odchodu do dôchodku zvýšil z terajších 62 na 64 rokov. Zástupcom odborových organizácií to listom oznámil francúzsky premiér Édouard Philippe.

V súvislosti s týmto rozhodnutím vlády sa v sobotu v Paríži začala schôdzka zástupcov odborových organizácií.

Samotní účastníci demonštrácie v Paríži na ústretový krok vlády uviedli, že sú odhodlaní pokračovať v protestoch až do úplného stiahnutia reformy dôchodkového systému.

Jej predložením a schválením chce vláda zjednotiť komplikovaný a podľa nej aj nespravodlivý systém so 42 rôznymi úpravami a znížiť miliardový deficit dôchodkových fondov, ako aj snaha stabilizovať dôchodkový systém vzhľadom na demografický vývoj.