Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Gruzínsku chcú preniesť Saakašviliho do vojenskej nemocnice v Gori

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili. Foto: TASR/AP

Exprezident Saakašvili už sedem týždňov drží hladovku a jeho zdravotný stav sa zhoršuje: vo štvrtok odpadol a stratil vedomie.

Tbilisi 19. novembra (TASR) - Bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho by mohli previezť z väzenskej nemocnice do vojenskej nemocnice v meste Gori. Podľa agentúry Interfax o tomto návrhu v piatok na brífingu v Tbilisi informoval minister spravodlivosti Rati Bregadze. Dodal, že po ukončení liečby Saakašviliho prevezú do väznice v meste Rustavi.

Bregadze dodal, že vojenská nemocnica v meste Gori je miestom, kde Saakašviliho "zdravie a bezpečnosť budú - zo strany štátu - maximálne chránené".

Minister súčasne varoval Saakašviliho prívržencov pred akýmikoľvek provokáciami počas jeho prevozu z väzenskej do vojenskej nemocnice. Upozornil, že ak by došlo k narušeniu prepravy väzňa, a tým aj práce zdravotníckeho personálu, "Saakašvili bude vrátený do väzenskej nemocnice" a "každý narušiteľ" sa bude zodpovedať pred zákonom.

Exprezident Saakašvili už sedem týždňov drží hladovku a jeho zdravotný stav sa zhoršuje: vo štvrtok odpadol a stratil vedomie. Podľa konzília lekárov má problémy s obličkami aj neurologické ťažkosti.

Saakašviliho zatkli a uväznili 1. októbra, krátko po návrate z exilu na Ukrajine. Odvtedy drží hladovku na protest proti svojmu väzobnému stíhaniu, ktoré považuje za politicky motivované. Lekári ho pritom nedávno upozornili na riziko nezvratného poškodenia zdravia.

Michail Saakašvili bol gruzínskym prezidentom od roku 2004 do roku 2013 a do zahraničia odišiel niekoľko dní pred koncom svojho funkčného obdobia. V roku 2018 bol gruzínskym súdom v neprítomnosti odsúdený v dvoch prípadoch zneužitia funkcie a odsúdený na šesť rokov väzenia.

Podľa agentúry RIA Novosti sa v Tbilisi denne konajú zhromaždenia, ktorých účastníci žiadajú prevoz Saakašviliho z väzenskej nemocnice na civilnú súkromnú kliniku. Samotný Saakašvili práve týmto prevozom podmienil ukončenie svojej hladovky.