Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Japonská vláda si zaistila stabilnú väčšinu, pár kresiel stratila

Japonský premiér Fumio Kišida. Foto: TASR/AP

Kišidova konzervatívna LDP, ktorá je pri moci takmer bez prerušenia od 50. rokov, obsadí podľa čiastkových volebných výsledkov v 465-člennej dolnej komore parlamentu najmenej 274 kresiel.

Tokio 31. októbra (TASR) – Japonská vládna Liberálnodemokratická strana (LDP) premiéra Fumia Kišidu si v nedeľňajších voľbách opäť zaistila stabilnú parlamentnú väčšinu, hoci zrejme s menším počtom kresiel než doposiaľ. Informovala o tom agentúra AP.

Kišidova konzervatívna LDP, ktorá je pri moci takmer bez prerušenia od 50. rokov, obsadí podľa čiastkových volebných výsledkov v 465-člennej dolnej komore parlamentu najmenej 274 kresiel. Z toho 247 by malo pripadnúť samotnej LDP a 27 jej menšiemu koaličnému partnerovi, strane Komeito.

Súboje o zhruba 40 kresiel ešte nie sú rozhodnuté, už teraz je však podľa AP jasné, že si Kišidova koalícia udrží absolútnu väčšinu, ktorá jej umožní kontrolovať všetky parlamentné výbory a poľahky presadzovať vládne návrhy zákonov.

Vládne strany pritom kontrolujú aj hornú parlamentnú komoru, o ktorej novom zložení sa bude rozhodovať až počas budúceho leta.

Bývalý minister zahraničných vecí Kišida (64) je vo funkcií len necelý mesiac - predsedom LDP a zároveň premiérom sa stal len začiatkom októbra. V reakcii na výsledky volieb vyhlásil, že dostal od voličov mandát na splnenie svojich sľubov z predvolebnej kampane, ktoré sa týkajú boja proti koronavírusovej pandémii a naštartovania ekonomiky.

Zároveň je však evidentné, že vládna koalícia stratila časť voličskej podpory, keďže doteraz mala v dolnej snemovni 305 kresiel. Podľa Kišidu k tomu prispela taktika opozičných strán, ktoré mali v jednomandátových obvodoch spoločného kandidáta, ale aj sklamanie časti voličov z politiky jeho predchodcov vo vláde.

Za najväčší volebný nezdar pozorovatelia označujú skutočnosť, že vplyvný generálny tajomník LDP Amari Akira, ktorý viedol predvolebnú kampaň strany, utrpel bezprecedentnú porážku v jednomandátovom volebnom obvode. Akira už informoval premiéra o svojom úmysle odstúpiť z funkcie generálneho tajomníka.

Oficiálne výsledky sa očakávajú v pondelok v ranných hodinách. Podľa prognóz japonských médií by obe vládne strany mali celkovo obsadiť okolo 280 kresiel.