Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Vládne sily dobyli strategické mesto na juhu Tigraja

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Boje v Tigraji vypukli vlani v novembri po tom, čo tam premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli tamojšiu vládu vedenú TPLF.

Nairobi 23. decembra (TASR) - Etiópska vláda v stredu oznámila, že jej vojaci opäť získali kontrolu nad strategickým mestom Alamata na juhu zväzového štátu Tigraj. Ide o prvý veľký úspech vládnych síl vo vojnou zničenej oblasti po mnohých mesiacoch bojov s miestnymi povstalcami, informuje agentúra AFP.

Tigrajský ľudový oslobodzovací front (TPLF), ktorý v pondelok oznámil, že sa jeho jednotky sťahujú z regiónov Amharsko a Afarsko a vyzval na zastavenie bojov, na tvrdenia vlády zatiaľ nereagoval.

Vládna komunikačná služba uviedla, že "etiópske obranné sily a bezpečnostné sily regiónu Amharsko po vytlačení nepriateľských síl... dobyli mesto Alamata a presúvajú sa smerom na (tigrajský okres) Abergele".

Stiahnutie TPLF zo zmienených regiónov podľa AFP vyvolalo nádeje, že sa uskutočnia rozhovory o ukončení 13 mesiacov trvajúceho konfliktu, ktorý si vyžiadal už tisíce mŕtvych.

Obe strany konfliktu od konca októbra tvrdia, že získali pod svoju kontrolu veľké územia ovládané nepriateľom, pričom v niektorých kľúčových mestách sa obe bojujúce strany v nasledujúcich týždňoch "vystriedali".

Boje v Tigraji vypukli vlani v novembri po tom, čo tam premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli tamojšiu vládu vedenú TPLF. Abiy, laureát Nobelovej ceny mieru za rok 2019, uviedol, že tento krok bol reakciou vedenia krajiny na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.

Boje podľa odhadov OSN vyhnali z domovov viac ako dva milióny ľudí a státisíce obyvateľov sa ocitli v životných podmienkach podobných hladomoru, pričom obe strany hlásia masakry a masové znásilňovanie.

Diplomatické snahy o dosiahnutie prímeria vedené Africkou úniou zatiaľ nepriniesli žiadny viditeľný prelom.