Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Vládne sily útočili na pohrebný sprievod v Damasku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aktivisti dodali, že amatérsky videozáznam, zverejnený na webovej stránke, zachytil chvíľu, keď strela zasiahla dav ľudí.

Bejrút/Damask 1. júla (TASR) - Opoziční aktivisti oznámili, že sýrske vládne sily zabili v sobotu v metropole Damask vyše 30 ľudí, keď vypálili mínometnú strelu na pohrebný sprievod muža, ktorý zahynul v predchádzajúci deň pri ostreľovaní.

Aktivisti dodali, že amatérsky videozáznam, zverejnený na webovej stránke, zachytil chvíľu, keď strela zasiahla dav ľudí. Ďalšie video zachytilo následky - sivý dym zapĺňajúci ovzdušie, ktorý sa potom rozplynul, a zrazu bolo vidieť telá.

Telo muža, ktorého zabili v predchádzajúce deň, ležalo na zemi zahalené do bielej rubáša. O niekoľko momentov skôr ho ešte niesli nad hlavami smútoční hostia a kráčali s ním dolu ulicou.

Videozáznam zachytával telá aktivistov, ktorí zahynuli pri výbuchu mínometnej strely; niektorých bolo ťažké rozpoznať a ďalším chýbali končatiny.

Proopozičné Sýrske observatórium pre ľudské práva uviedlo, že počet obetí zrejme ešte stúpne vzhľadom na množstvo ranených.

Sýrske úrady prísne obmedzujú médiá, takže je mimoriadne ťažké overiť takéto správy. Aktivisti filmujú útoky vládnych síl, ktoré sa už 16 mesiacov snažia potlačiť povstanie proti dlhoročnému prezidentovi Bašárovi Asadovi.

OSN uviedla, že Asadove sily zabili vyše 10.000 ľudí. Sýria tvrdí, že "islamistickí teroristi" podporovaní zahraničím zabili najmenej 2600 príslušníkov armády a bezpečnostných síl.