Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vládnuca gruzínska strana sťahuje návrh zákona o zahraničných agentoch

Protestujúci sa zhromažďujú s americkými, gruzínskymi, ukrajinskými vlajkami a vlajkami EÚ pred budovou gruzínskeho parlamentu 8. marca 2023 v Tbilisi. Foto: TASR/AP

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová avizovala, že v prípade prijatia bude zákon vetovať.

Tbilisi 9. marca (TASR) - Vládnuca strana Gruzínsky sen vo štvrtok oznámila, že sťahuje návrh zákona o zahraničných agentoch, ktorý vyvolal hromadné protesty v krajine. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

"Ako vládnuca strana zodpovedná za každého člena spoločnosti sme sa rozhodli bezpodmienečne stiahnuť tento návrh, ktorý sme podporili," uviedla strana na svojej webovej stránke.

Podľa návrhu sa mali všetky organizácie, ktoré na svoju činnosť dostávajú viac ako 20 percent financií zo zahraničia, registrovať ako "zahraniční agenti". Inak im hrozili vysoké pokuty.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová avizovala, že v prípade prijatia bude zákon vetovať.

Podobný zákon už platí v Rusku, kde sa často zneužíva na pozastavenie alebo ukončenie činnosti mimovládnych organizácií a spravodajských médií s kritickým postojom voči vláde a Kremľu.

Gruzínski demonštranti žiadali vládu, aby od navrhovanej legislatívy upustila. Obávajú sa pritom, že Gruzínsko nadobúda čoraz autoritárskejší charakter, čo mu môže skomplikovať vstup do EÚ aj NATO. Polícia proti demonštrantom brutálne zakročila.