Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vládnuca koalícia Izraeli má v parlamente už len 59 kresiel

Na archívnej snímke zo 6. marca 2022 Izraelský premiér Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

Vládnuca koalícia prišla o svoju tesnú väčšinu v parlamente ešte v apríli, keď ju opustil poslanec z Bennettovej strany Jamina (Pravica).

Jeruzalem 19. mája (TASR) - Izraelskú vládnucu koalíciu vo štvrtok opustila arabská ľavicová poslankyňa Ghaida Rinawie Zoabiová, v 120-člennom parlamente (Kneset) tak má už len 59 kresiel. TASR informáciu prevzala od agentúry Reuters.

Poslankyňa svoje rozhodnutie zdôvodnila v liste zverejnenom izraelskými médiami, v ktorom spomína najmä eskaláciu násilia na posvätnom mieste v Jeruzaleme, ako aj tvrdý zákrok izraelskej polície na minulotýždňovom pohrebe zabitej palestínsko-americkej novinárky Šírín abú Aklaovej.

"Nemôžem ďalej podporovať existenciu koalície, hanebne prenasledujúcej spoločenstvo, z ktorého pochádzam," napísala Zoabiová z ľavicového hnutia Energia (Merec) v liste adresovanom premiérovi Naftalimu Bennettovi.

Jeho vláda, ktorá pozostáva z ľavicových, pravicových i centristických strán, je teraz v zraniteľnej pozícii, konštatuje Reuters. V prípade, že opozícia iniciuje hlasovanie o vyslovení nedôvery, Bennett by musel nájsť podporu u poslancov mimo jeho koalície.

Vládnuca koalícia prišla o svoju tesnú väčšinu v parlamente ešte v apríli, keď ju opustil poslanec z Bennettovej strany Jamina (Pravica).

Desiatky zranených si v pondelok vyžiadali incidenty medzi izraelskou políciou a účastníkmi pohrebu mladého Palestínčana, ktorý podľahol následkom zranenia utrpeného pri potýčkach na Chrámovej hore v Jeruzaleme.

Pondelkové násilnosti sa odohrali len niekoľko dní po tom, čo izraelská polícia v Jeruzaleme zasahovala proti účastníkom pohrebu novinárky televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaovej, ktorá bola smrteľne zranená minulý týždeň, keď na okupovanom západnom brehu rieky Jordán nakrúcala reportáž o operácii izraelskej armády.