Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vládnuca strana Fidesz iniciovala petíciu proti utečeneckým kvótam

Maďarský premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Maďarský parlament prijal v utorok uznesenie odmietajúce plán Únie na zavedenie systému kvót, na základe ktorého by sa mali prerozdeľovať migranti medzi jednotlivé členské štáty.

Budapešť 4. novembra (TASR) - Maďarská vládnuca strana Fidesz naďalej odmieta systém povinného prerozdeľovania utečencov v rámci Európskej únie a považuje ho za nezmyselný, iniciovala preto petíciu. Podľa agentúry MTI o tom dnes informoval v Budapešti predseda parlamentnej frakcie Fideszu Lajos Kósa.

"Kvóty EÚ týkajúce sa povinného presídľovania ilegálnych migrantov sú nezmyselné, zvyšujú teroristickú hrozbu a kriminalitu, protirečia medzinárodným dohodám a neriešia túto inváziu modernej doby," povedal Kósa.

Europoslankyňa za Fidesz Ildikó Pelczová Gálová vyzvala maďarských občanov, aby v prípade, že súhlasia s tým, že povinné kvóty EÚ nemajú právny základ a sú v rozpore so záujmami Maďarska a EÚ, podporili podpisom petíciu Fideszu.

Maďarský parlament prijal v utorok uznesenie odmietajúce plán Únie na zavedenie systému kvót, na základe ktorého by sa mali prerozdeľovať migranti medzi jednotlivé členské štáty. Dokument umožňuje vláde začať právne kroky voči EÚ s cieľom zabrániť, aby bolo Maďarsko súčasťou tohto programu.