Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko a Litva sprísnili pravidlá na hraniciach pre prílev migrantov

Na snímke zľava litovská premiérka Ingrida Šimonyté s poľským predsedom vlády Mateuszom Morawieckim v piatok 17. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Morawiecki a Šimonyté spolu s členmi svojich vlád hovorili o spôsoboch predchádzania nelegálnej migrácii a zvýšení bezpečnosti hraníc.

Varšava 18. septembra (TASR) - Predsedovia vlád Poľska a Litvy v piatok uviedli, že sprísnené bezpečnostné opatrenia na hraniciach oboch krajín s Bieloruskom sú najlepším spôsobom, ako zmierniť tamojší tlak prílevu migrantov. Podľa vlastných slov očakávajú, že "hybridný útok" z Bieloruska bude pokračovať, informovala agentúra AP.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki a litovská premiérka Ingrida Šimonyté tiež konštatovali, že posilnená bilaterálna spolupráca, zahŕňajúca aj oblasti obchodu a infraštruktúry, pomôže čeliť nepriateľskému tlaku na východnej hranici Európskej únie.

Morawiecki a Šimonyté spolu s členmi svojich vlád hovorili o spôsoboch predchádzania nelegálnej migrácii a zvýšení bezpečnosti hraníc.

"Pripravujeme sa na scenár dlhodobého sporu okolo našich hraníc," povedal Morawiecki po rozhovoroch s tým, že obe krajiny zavedú "silnú fyzickú ochranu proti nelegálnej migrácii, ktorú režim (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka premenil na zbraň".
Na snímke zľava poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki kráča s litovskou premiérkou Ingridou Šimonytéovou v piatok 17. septembra 2021.
Foto: TASR/AP

Obe krajiny vyhlásili v oblastiach pri hraniciach s Bieloruskom núdzový stav, čo zablokovalo prístup k nim. Budujú tam tiež ploty s ostnatým drôtom a posilnili hliadky pohraničnej stráže.

Poľsko, Litva a Lotyšsko zaznamenali v uplynulých mesiacoch výrazný nárast počtu Iračanov, Afgancov, Sýrčanov a Afričanov prichádzajúcich cez Bielorusko, ktoré trojica krajín EÚ obviňuje z "pretláčania" migrantov cez hranice.

Problém vznikol po tom, ako západné krajiny uvalili na Bielorusko sankcie za represiu členov opozície po vlaňajšom Lukašenkovom opätovnom víťazstve vo voľbách, ktoré boli podľa Západu a opozície zmanipulované.

Nemecký týždenník Der Spiegel v piatok informoval, že Nemecko posilňuje hliadky na svojej 460-kilometrovej hranici s Poľskom vzhľadom na zvýšení počet jej nelegálnych prekročení a pokusy previesť cez ňu prevažne migrantov z Iraku, ktorí sa dostali na územie EÚ cez Bielorusko.

Varšava podľa Morawieckeho odhaduje, že do Bieloruska priviedli z Blízkeho východu, najmä Iraku a Sýrie, približne 10.000 ľudí s cieľom vyvíjať tlak na východnú hranicu EÚ.