Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vlak, ktorý sa vykoľajil v Ohiu, viezol chemikálie

Na snímke horiaci vlak, ktorý sa vykoľajil večer v štáte Ohio 4. februára 2023. Foto: TASR/AP

Vykoľajenie nákladného vlaku a následný veľký požiar i dym podnietili aj evakuáciu najmenej 2000 ľudí, predovšetkým obyvateľov dediny East Palestine neďaleko hraníc Ohia s Pensylvániou.

Washington 5. februára (TASR) - Nákladný vlak, ktorý sa v noci na sobotu miestneho času vykoľajil v americkom štáte Ohio, viezol chemikáliu vinylchlorid. Hasiči bojujúci s rozsiahlym požiarom, ktorý po nehode vypukol, museli mať ochranné obleky, uviedli tamojšie médiá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vykoľajenie nákladného vlaku a následný veľký požiar i dym podnietili aj evakuáciu najmenej 2000 ľudí, predovšetkým obyvateľov dediny East Palestine neďaleko hraníc Ohia s Pensylvániou. Ľuďom bývajúcim za hranicou dosahu dymu bolo nariadené nevychádzať z domu.

Starosta East Palestine Trent Conaway v sobotu vydal núdzové vyhlásenie, v ktorom uviedol, že dedina bola alebo bezprostredne je "ohrozená" nešpecifikovanými nebezpečnými látkami, ktoré sa potenciálne uvoľnili pri nehode, informuje CNN.

Na mieste havárie bolo počuť niekoľko explózií a vagóny horeli aj v priebehu soboty. Úsilie hasičov komplikovali nízke teploty, pretože hasičské autá čerpajúce vodu zamŕzali, píše AFP.

Operátor železnic Norfolk Southern Railway (NS) vo vyhlásení uviedol, že vykoľajených bolo asi 50 vagónov a vlak s vinylchloridom smeroval z illinoiského Madisonu do pensylvánskej obce Conway.