Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vlani prišlo do EÚ viac nelegálnych migrantov než roky pred pandémiou

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, oddychujú v logistickom centre na kontrolnom stanovišti "Kuznica" na poľsko - bieloruskej hranici pri bieloruskej dedine Grodno 23. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Počet nelegálnych vstupov na územie EÚ bol o 57 percent vyšší ako v roku 2020.

Brusel 11. januára (TASR) - V roku 2021 prišlo do Európskej únie takmer 200.000 nelegálnych migrantov, čo je najviac od roku 2017. TASR získala túto informáciu z utorkovej správy Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

Počet nelegálnych vstupov na územie EÚ bol o 57 percent vyšší ako v roku 2020, keď obmedzenia súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19 drasticky znížili počet prichádzajúcich migrantov.

Migrantov prichádzajúcich nelegálne do EÚ bolo však vlani viac aj v porovnaní s rokom 2019, a to o 36 percent, uviedla agentúra Frontex v tlačovej správe.

Frontex naznačuje, že za nárastom migračného tlaku stoja aj iné faktory ako iba zrušenie pandemických obmedzení globálnej mobility. V roku 2021 bol novým faktorom prílev migrantov – väčšinou z Blízkeho východu – cez Bielorusko. Európska únia túto situáciu vníma ako zámerne riadenú operáciu zo strany vládnuceho režimu v Minsku. Zároveň však vlani agentúra Frontex zaznamenala aj prudký nárast počtu prichádzajúcich migrantov cez centrálne Stredomorie, západný Balkán a Cyprus.

Aj v roku 2021 prišlo cez centrálne Stredomorie najviac nelegálnych migrantov – 65.362, čo predstavovalo takmer tretinu z celkového počtu nelegálnych migrantov. Podľa údajov agentúry Frontex medziročne na tejto trase došlo k 83-percentnému nárastu migrácie. Západný Balkán s počtom 60.540 zachytených nelegálnych migrantov zaznamenal vlani nárast o 124 percent v porovnaní s rokom 2020.

V roku 2021 boli medzi nelegálnymi migrantmi najpočetnejší Sýrčania, po ktorých nasledovali občania Tuniska, Maroka, Alžírska a Afganistanu.