Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vlna horúčav v Pakistane pripravila o život už desiatky ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Koncom minulého mesiaca sa teploty v jednom meste neďaleko Karáči vyšplhali nad 50 stupňov Celzia, čo bola najvyššia zaznamenaná teplota na Zemi v mesiaci apríl.

Islamabad 22. mája (TASR) - Krutá vlna horúčav zabila v juhopakistanskom meste Karáči už vyše 60 ľudí a očakávajú sa ďalšie úmrtia, keďže vysoké teploty stále trvajú. V utorok o tom informovala charitatívna organizácia s názvom Édhího nadácia.

Od Arabského mora nevanie ochladzujúci vietor, a tak v pondelok stúpla teplota na 44 stupňov Celzia, uviedol predstaviteľ nadácie Fajsal Édhí.

Miestna meteorologická služba upozornila, že vlna horúčav môže trvať do štvrtka.

Úrady vyhlásili v nemocniciach a na klinikách v Karáči stav pohotovosti práve pre prípady súvisiace s horúčavami. V meste zahynulo v roku 2015 v podobnom počasí okolo 2000 ľudí, povedal pre agentúru DPA predstaviteľ zdravotníctva Násir Durrání.

Väčšina najnovších úmrtí nastala u ľudí, ktorí držia pôst počas posvätného moslimského sviatku ramadán, keď je zakázané jesť a piť medzi svitaním a súmrakom, dodal Édhí. Situáciu v Karáči - aglomerácii s vyše 20 miliónmi obyvateľov - ešte zhoršili výpadky elektriny.

Koncom minulého mesiaca sa teploty v jednom meste neďaleko Karáči vyšplhali nad 50 stupňov Celzia, čo bola najvyššia zaznamenaná teplota na Zemi v mesiaci apríl.

Pakistan, nachádzajúci sa medzi dvoma vysoko priemyselnými krajinami Čína a India, trápia jedny z najhorších dôsledkov klimatických zmien.