Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vlna horúčav v Španielsku poľavila, ale lesné požiare ďalej vyčíňajú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najhorší požiar v pohorí Sierra de la Culebra na severozápade Španielska, blízko Portugalska, je už pod kontrolou, ale to vďaka klesaniu teplôt a občasnému dažďu.

Madrid 19. júna (TASR) - Po niekoľkých dňoch spaľujúcich horúčav konečne klesli teploty vo veľkých častiach Španielska pod 40 stupňov Celzia, informovala v nedeľu tlačová agentúra DPA.

V severnom meste Zaragoza predpovedali iba 34 stupňov Celzia, čo je pokles oproti 42 stupňom zo soboty.

Extrémna a nezvyčajne skorá vlna horúčav sa zmiernila aj na obľúbenom ostrove dovolenkárov Malorka, kde teplomery ukazovali príjemných 30 stupňov Celzia, ale lesné požiare, ktoré tam vypukli niekoľko dní predtým, ďalej vyčíňali.

Hasiči medzitým stále bojovali s piatimi aktívnymi požiarmi v severnej provincii Navarra, ako uviedla provincionálna vláda. Podľa nej je situácia "veľmi kritická", keďže vinou vetra sú požiare nepredvídateľné.

Obyvateľov menších neďalekých dedín, vrátane Etxarren, Arzoz, Muskiz a San Martín de Unx, evakuovali.

Najhorší požiar v pohorí Sierra de la Culebra na severozápade Španielska, blízko Portugalska, je už pod kontrolou, ale to vďaka klesaniu teplôt a občasnému dažďu.

Požiar už zničil približne 25.000 hektárov lesa.

Podľa regionálnej vlády v Katalánsku bola väčšina lesných požiarov už uhasená alebo ich čaty hasičov dostali pod kontrolu.

Hovorca španielskej meteorologickej služby AEMET, Rubén del Campo, povedal, že krajina zažije v budúcnosti ďalšie a dlhšie vlny horúčav a dôvodom je zmena klímy.

Vlani bol v auguste v obci Montoro v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia zaznamenaný celkový rekord 47,4 stupňa Celzia.

V rozhovore pre španielsky denník La Vanguardia hovorca del Campo uviedol, že v nejakom časovom bode bude určite dosiahnutá aj teplota 50 stupňov Celzia.